18.04.23

EU-chef for nødhjælp er såret af skud i Sudan

Belgieren Wim Fransen forsvandt søndag aften i Sudan. Hans kolleger på EU-kontoret fandt ham såret tirsdag.
Indbyggere flygter ud af den sydlige del af Sudans hovedstad, Khartoum, tirsdag. På trods af en aftale om 24 timers våbenhvile er kampene fortsat i og omkring byen, siger indbyggere og journalister i byen.
Indbyggere flygter ud af den sydlige del af Sudans hovedstad, Khartoum, tirsdag. På trods af en aftale om 24 timers våbenhvile er kampene fortsat i og omkring byen, siger indbyggere og journalister i byen.

EU's fungerende chef for humanitær hjælp i Sudan, belgieren Win Fransen, er blevet såret af skud i Sudans hovedstad, Khartoum.

Det oplyser fire personer med kendskab til sagen til avisen New York Times.

Fransen modtager lægehjælp tirsdag, oplyser de fire kilder.

Han er alvorligt men ikke livstruende såret, tilføjer de.

Han forsvandt søndag aften, da kampene mellem Sudans hær og den paramilitære gruppe RSF tog til i Khartoum. Kampene var brudt ud lørdag morgen.

Hans kolleger på EU's kontor i Khartoum begyndte at lede efter ham og fandt ham tirsdag, siger kilderne til New York Times.

Oplysningerne er ikke umiddelbart bekræftet fra officielt hold i Bruxelles.

I en mail til avisen skriver en talsmand for EU-Kommissionen, at sikkerheden for de ansatte på EU's kontor for humanitær hjælp i Khartoum har "højeste prioritet".

Der er gjort rede for alle ansatte, skriver talsmanden.

- Vi er i kontakt med dem alle og gør alt, hvad vi kan, for at sikre deres fysiske velvære og sikkerhed under ekstremt vanskelige forhold. Af de årsager er vi ikke i stand til at dele flere oplysninger på nuværende tidspunkt, lyder det i mailen.

Mandag blev EU's ambassadør i Sudan, Aidan O'Hara, overfaldet i sit hjem i Khartoum.

Talskvinde for EU Nabila Massrali sagde efterfølgende til nyhedsbureauet AFP, at O'Hara efter omstændighederne er "OK" efter overfaldet.

- EU-delegationen er ikke blevet evakueret. Sikkerhedsforanstaltninger bliver lige nu overvejet, sagde hun mandag.

Tirsdag siger FN's chef for nødhjælp, Martin Griffiths, at humanitære hjælpearbejdere og deres kontorer og lagre bliver angrebet og plyndret.

- Vi modtager meldinger om angreb og seksuel vold mod hjælpearbejdere, skriver han på Twitter.

- Det er uacceptabelt og skal stoppe.

Mandag blev FN's kontor for nødhjælp i den sydlige del af Darfur-provinsen plyndret, tilføjer Griffiths.

Flere andre hjælpegrupper har også meldt om plyndring af lægeligt udstyr og andre former for hjælp.

I Washington D.C. meddeler den amerikanske regering, at en af dens diplomatiske konvojer blev beskudt, skriver nyhedsbureauet AFP.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter