02.04.23

Fotos viser høj aktivitet ved nordkoreansk atomkraftværk

En amerikansk tænketank siger, at satellitbilleder indikerer, at Nordkorea forsøger at udvide atomarsenalet.
Tirsdag offentliggjorde nordkoreanske statsmedier billeder af Kim Jong-un, der inspicerer nye små nukleare sprænghoveder.
Tirsdag offentliggjorde nordkoreanske statsmedier billeder af Kim Jong-un, der inspicerer nye små nukleare sprænghoveder.

Satellitbilleder indikerer et højt aktivitetsniveau ved Nordkoreas primære atomkompleks.

Det oplyser 38 North, der er en amerikansk tænketank, der laver analyser af Nordkorea.

Den 3. og 17. marts viser satellitbilleder ifølge organisationen, at en eksperimentel letvandsreaktor ved atomkraftværket er "tæt på at være færdig".

Billederne indikerer også, at en reaktor på fem megawatt fortsat er i drift. Desuden viser billederne, at der bliver bygget nyt omkring kompleksets uranberigelsesværk, hvilket kan udvide værkets evne til at berige uran.

Meldingen fra organisationen kommer, efter at det er blevet kendt, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un har sagt, at produktionen af nukleart materiale til våben skal opgraderes.

- Denne udvikling ser ud til at afspejle Kim Jong-uns nylige direktiv om at øge produktionen af spalteligt materiale for at udvide Nordkoreas arsenal af atomvåben, lyder det fra 38 North.

Tirsdag offentliggjorde nordkoreanske statsmedier billeder af Kim Jong-un, der inspicerer nye små nukleare sprænghoveder.

Eksperter mener, at de potentielle taktiske atomvåben er tegn på, at Nordkorea har gjort tekniske fremskridt. De mener også, at udviklingen kan være tegn på, at der inden længe kan ske en atomprøvesprængning.

Amerikanske og sydkoreanske embedsfolk har siden starten af 2022 advaret om, at Nordkorea kan have planer om at gennemføre landets syvende atomprøvesprængning.

De to lande har gennemført militærøvelser, mens Nordkorea fortsætter med at gennemføre missiltests og tillægge Sydkorea skylden for en forværret sikkerhedssituation.

Det nordkoreanske militær har gennemført en række øvelser de seneste uger. Det har blandt andet lavet en testaffyring af, hvad nordkoreanske medier beskriver som en atomar undervandsdrone.

Sidste år erklærede Nordkorea sig selv som en "uigenkaldelig" atommagt.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter