15.09.23

Ægtemand får tidligere norsk statsministers karriere til at vakle

Erna Solberg erkender på et tårevædet pressemøde, at mandens aktiehandler gjorde hende inhabil.
På et hasteindkaldt pressemøde fredag formiddag erkender Norges tidligere mangeårige statsminister Erna Solberg, at ægtefællens aktiehandler i hendes regeringstid kan have gjort hende inhabil. Hun kalder det et tillidsbrud mellem hende og manden, Sindre Finnes.
På et hasteindkaldt pressemøde fredag formiddag erkender Norges tidligere mangeårige statsminister Erna Solberg, at ægtefællens aktiehandler i hendes regeringstid kan have gjort hende inhabil. Hun kalder det et tillidsbrud mellem hende og manden, Sindre Finnes.

Den tidligere norske statsminister Erna Solbergs politiske karriere vakler, efter at hun fredag har erkendt, at hendes ægtemand i hendes regeringstid foretog flere end 3000 aktiehandler.

På et tårevædet hasteindkaldt pressemødet erkender hun, at hun har været inhabil i flere sager, og at der har været tale om tillidsbrud fra ægtemanden, Sindre Finnes side.

Der er i norske parlament, Stortinget, regler for, hvad ægtefæller og familier må investere i, og det følges af et kontroludvalg.

Kontroludvalget havde allerede advaret Finnes mod visse typer kortsigtede investeringer, som han ignorerede.

- Tillidsbrud er altid vanskeligt. Og det er ekstra vanskeligt i en familie og et ægteskab, siger Solberg.

- Det gør mig ondt, at jeg er nødt til at være så hård mod Sindre, som jeg er i dag. Men fordi vi er gift og har fælles økonomi, så påvirker de handlinger, han har gjort, direkte, hvordan jeg kan udføre mine opgaver, siger lederen af det konservative Høyre.

Det er mediet E24, som i flere artikler har skrevet, at Sindre Finnes købte og solgte aktier i flere selskaber, mens hans ægtefælle var statsminister. At han kan have sikret sig fortrolige oplysninger gennem sin kone.

Det er beskyldninger, som Solberg tidligere har afvist.

Hendes konservative parti har fredag offentliggjort en liste over ægtemandens aktiehandler i perioden. De viser, at han foretog cirka 3600 aktiehandler. Solberg antyder, at ægtemanden har løjet over for hende.

- Det er alvorligt, fordi det indebærer, at jeg egentlig har været inhabil i enkelte sager, jeg har behandlet.

Ægtemanden har blandt andet købt aktier i våben- og lakseindustrien.

Solberg selv siger, at hun er sikker på, at han ikke har fået insiderviden gennem hende. Men hun vil ikke udelukke, at der i deres statsministerbolig har ligget papirer, hvor han kan have fået nys om ting.

Hun siger, at manden har tjent 1,8 millioner norske kroner på sine aktiehandler, mens hun var statsminister fra 2013 til 2021.

Norges nuværende socialdemokratiske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, har i sommer været indblandet i en lignende sag, hvor ægtefællen har købt aktier. Hun har også erkendt, at hun kan have været inhabil i visse sager.

NTB

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter