27.10.22

IEA: Den globale udledning af CO2 kan toppe i 2025

Krigen i Ukraine og dermed stigende energipriser sætter farten op på den grønne omstilling, lyder det fra IEA.
Energikrisen forårsaget af krigen i Ukraine forventes at fremskynde den grønne omstilling, vurderer Det Internationale Energiagentur. (Arkivfoto).
Energikrisen forårsaget af krigen i Ukraine forventes at fremskynde den grønne omstilling, vurderer Det Internationale Energiagentur. (Arkivfoto).

Den globale udledning af CO2 forventes at toppe i 2025, lyder det i rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA) ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Energikrisen forårsaget af krigen i Ukraine forventes at fremskynde den grønne omstilling, vurderer IEA.

- Den globale energikrise udløst af Ruslands invasion af Ukraine skaber markante og langvarige ændringer, der har potentialet til at fremskynde omstillingen til et mere bæredygtigt og sikkert energisystem, lyder det i rapporten World Energy Outlook 2022.

Rapporten bliver præsenteret i Paris torsdag, hvor agenturet holder til.

Sidste år lød det fra IEA, at der "intet tydeligt maksimalt niveau var i sigte".

Investeringer i vind- og solenergi forventes at føre til et fald i udledningen.

Trods investeringerne har verden dog stadigvæk kurs på en temperaturstigning på 2,5 grader. Det forventes at skabe alvorlige aftryk på klimaet, skriver AFP.

Baseret på de seneste politiske planer, som verdens regeringer har præsenteret i lyset af stigende energipriser, forventer IEA en fordobling i investeringer i grøn energi til to billioner dollar årligt i 2030. Det svarer til knap 14 billioner danske kroner.

Det betyder ikke kun, at markedet for energi og global energipolitik ændres på kort sigt, men i de kommende årtier, forklarer Fatih Birol, der er direktør i IEA ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Den globale CO2-udledning forventes at falde langsomt fra 37 milliarder ton årligt i 2025 til 32 milliarder ton årligt i 2050, vurderer agenturet.

Hvis den globale temperaturstigning skal holde sig til 1,5 grader, som Paris-aftalen lægger op til, kræver det endnu flere investeringer i bæredygtig energi. Hvis det skal lykkes, skal de globale investeringer op på 4000 milliarder dollar årligt i 2030 fremfor 2000 milliarder dollar årligt. Det svarer til knap 30.000 milliarder danske kroner.

Målet er, at temperaturen i 2100 maksimalt er 2 grader - og helst ikke mere end 1,5 grader - højere end før den industrielle æra i 1800-tallet.

IEA er en organisation bestående af 29 medlemslande, der arbejder for udbredelsen af grøn energi. Danmark har været medlem siden 1974, hvor organisationen blev stiftet.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter