03.08.23

IS bekræfter leders død og kommer med meddelelse om afløser

Islamisk Stat bekræfter, at lederen, Abu Hussein al-Husseini al-Qurashi, er død.
I flere år kontrollerede Islamisk Stat store dele af det krigshærgede Syrien og Irak. Her ses en bil køre forbi et IS-flag i Irak. (Arkivfoto).
I flere år kontrollerede Islamisk Stat store dele af det krigshærgede Syrien og Irak. Her ses en bil køre forbi et IS-flag i Irak. (Arkivfoto).

Den militante islamistiske organisation Islamisk Stat (IS) bekræfter, at gruppens leder, Abu Hussein al-Husseini al-Qurashi, er død. Han var gruppens fjerde såkaldte kalif.

Det sker i en optagelse med en talsperson delt på det sociale medie Telegram torsdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Abu Hussein al-Husseini al-Qurashi var leder siden november sidste år, hvor IS oplyste, at hans forgænger var blevet dræbt i kamp.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, oplyste allerede i april i år, at tyrkiske sikkerhedsstyrker havde dræbt ham. Hidtil har gruppen dog ikke selv bekræftet lederens død.

Det gør den militante islamistiske organisation imidlertid torsdag.

Men talspersonen hævder, at han døde i sammenstød med den jihadistiske gruppe Hayat Tahrir al-Sham. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Talspersonen meddeler også, at gruppens nye leder er Abu Hafs al-Hashimi al-Qurashi.

I flere år kontrollerede Islamisk Stat store dele af det krigshærgede Syrien og Irak.

Gruppen var på sit højeste omkring slutningen af 2014 efter i juni at have oprettet et såkaldt kalifat i dele af de to lande.

I foråret 2019 blev IS af USA erklæret for udryddet fra alle landområder i Syrien.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter