17.05.23

Økonomisk redegørelse: Dansk økonomi står stærkere

Overordnet tegner der sig et billede af, at dansk økonomi har undgået en egentlig tilbagegang, siger minister.
- Overordnet tegner sig et billede af, at dansk økonomi på mange parametre har undgået en egentlig tilbagegang, siger fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) under præsentationen af Økonomisk Redegørelse.
- Overordnet tegner sig et billede af, at dansk økonomi på mange parametre har undgået en egentlig tilbagegang, siger fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) under præsentationen af Økonomisk Redegørelse.

Der er klare tegn på bedring for dansk økonomi trods den generelle opbremsning, som stadig mærkes i Danmark og Europa.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse. Den fremlægges onsdag af fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V).

- Overordnet tegner sig et billede af, at dansk økonomi på mange parametre har undgået en egentlig tilbagegang, siger Lose på et pressemøde i Økonomiministeriet.

Væksten i bruttonationalproduktet (bnp) ventes at blive på 0,6 procent i år og 1,4 procent næste år.

Ved præsentationen af den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse i marts var forventningen en vækst på 0,2 procent af bnp i år.

- Vi kan blandt andet se, at danske virksomheder trods svære tider fortsætter med at have en høj produktion, siger Stephanie Lose.

Inflationen er faldende. Den vurderes at falde fra 7,7 procent i gennemsnit sidste år til 4,3 procent i år og 3 procent næste år.

- Inflationen falder for sjette måned i træk, og vi kan samtidig se, at kerneinflationen er begyndt at falde.

- Det betyder, at vi efter alt at dømme styrer uden om en økonomisk krise, siger hun.

Samtidig er der tegn på, at forbruger- og erhvervstilliden er i bedring. Og ledigheden er ikke vokset i den skala, som man tidligere havde ventet.

Hun kalder det en "blød landing" for dansk økonomi trods det stormvejr, det trak op til, da inflationen steg, og Rusland invaderede Ukraine i begyndelsen af 2022.

Stephanie Lose advarer samtidig imod at hvile på laurbærrene.

- Der er stadig brug for at gennemføre ansvarlige reformer, der er med til at sikre, at vi har den fornødne arbejdskraft - både til den private og offentlige sektor, siger hun.

Regeringen kommer tre gange om året med sit bud på økonomiens udvikling i Økonomisk Redegørelse.

Den udgives som udgangspunkt i maj, august og december, men sidste år kom folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse i vejen for den sidste af de tre. Den kom i stedet i marts i år.


Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter