11.06.23

Nye kampe i Sudan efter udløb af kort våbenhvile

Nye blodige kampe forhindrer koordineringerne af international nødhjælp til omkring 25 millioner indbyggere.
Bygninger i brand i den nordlige del af Sudans hovedstad Khartoum under kampe mellem regeringshæren og den paramilitære gruppe RSF. (Arkivfoto)
Bygninger i brand i den nordlige del af Sudans hovedstad Khartoum under kampe mellem regeringshæren og den paramilitære gruppe RSF. (Arkivfoto)

En kort våbenhvile i Sudan, der gav den hårdt prøvede civilbefolkning et pusterum og en mulighed for at købe ind, udløb søndag morgen klokken 6.

Få minutter senere lød der igen skudsalver og artilleribombardementer i hovedstaden Khartoum fra nye kampe mellem den halvmilitære gruppe RSF og regeringshæren.

I snart to måneder har den halvmilitære gruppe bekæmpet hæren. Flere våbenhvileaftaler er blevet brudt, og Saudi-Arabiens og USA's forsøg på at mægle i konflikten har hidtil været uden resultater.

Op mod 1800 mennesker er indtil nu blevet dræbt, rapporterer The Armed Conflict Location og Event Data Project. Næsten to millioner indbyggere er drevet på flugt væk fra deres hjem. Omkring en halv million er flygtet til nabolandene.

Dødelige kampe i det nordøstlige afrikanske land brød ud i midten af april, da en magtkamp blev optrappet mellem hærchefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere næstkommanderende Mohamed Hamdan Daglo, som leder De paramilitære Hurtige Støttestyrker (Rapid Support Forces, RSF).

De nye kampe søndag brød ud i Khartoum og den nordligere tvillingeby Omdurman.

Kampe i hovedstaden har tidligere ført til udbredt hærværk og plyndring, samt et kollaps af sundhedssystemet.

Siden slutningen af 2020 har landene på Afrikas Horn - Djibouti, Etiopien, Eritrea, Kenya, Somalia, Sudan og Sydsudan - lidt under den værste tørke i regionen i 40 år.

Kampene har forpurret bestræbelser på at få indsat et civile styre i Sudan, som blev rystet af et kup udført af de to generaler, inden de indledte deres magtkamp.

Udviklingen forhindrer også koordineringerne af international nødhjælp til omkring 25 millioner indbyggere.

Mere end 23,5 millioner mennesker lever med et højt niveau af fødevareusikkerhed i Etiopien, Kenya og Somalia ifølge FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender (OCHA).

Tørken på Afrikas Horn ville ikke være en realitet, hvis det ikke var for effekten af udledningen af drivhusgasser, siger forskergruppen World Weather Attribution (WWA).

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter