Regeringen lægger op til en debat om aktiv dødshjælp og en udformning af en dansk model, efter at et massivt flertal i Det Etiske Råd har tilkendegivet, at det er imod aktiv dødshjælp.
Det oplyser sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.
- Rådets arbejde viser meget tydeligt, at spørgsmålet om dødshjælp er dilemmafyldt. Men også, at det skal ses i sammenhæng med den måde, man konkret vælger at tilrettelægge den enkelte model på, siger hun.
Statsminister Mette Frederiksen (S) genstartede debatten, da hun i juni holdt åbningstale til Folkemødet, hvor hun sagde, at hun er tilhænger.
Siden gav regeringstoppen et interview i Politiken, hvor den gjorde sig tanker om emnet.
Det Etiske Råd offentliggjorde onsdag en udtalelse, hvor det fremgår, at 16 ud af 17 medlemmer i Det Etiske Råd er imod, at aktiv dødshjælp bliver lovligt i Danmark.
I sidste ende er det en politisk beslutning, og flertalsregeringen har endnu ikke lagt sig fast. I stedet vil den have en offentlig debat og vil nedsætte et udvalg for en mere værdig død.
Ifølge Ritzaus oplysninger vil regeringen inden for nogle uger offentliggøre et kommissorium og udvælge medlemmer. Sognepræst og forfatter Kathrine Lilleør er allerede valgt som formand.
Det Etiske Råd har især skævet til erfaringer i Holland, der tillader både assisteret selvmord og eutanasi, hvor det er en læge, der hjælper den syge ind i døden.
Regeringen vil se på de centrale spørgsmål, som rådet mener, at man bør forholde sig til, hvis man vil udforme en model af dødshjælp.
- Det gælder for eksempel spørgsmålene om, hvilke patientgrupper der eventuelt vil skulle tilbydes hjælp til at dø, og hvilken rolle sundhedsvæsenet i givet fald vil skulle spille.
- Det er væsentlige spørgsmål, som det nye udvalg for en mere værdig død kan inddrage i sit arbejde, for dermed at skabe debat og understøtte regeringens ønske om at skabe en dansk model for en mere værdig død, siger Sophie Løhde.
Det er dermed ikke sikkert, at regeringens debat skal munde ud i en dansk model med aktiv dødshjælp.
Regeringen er også åben for at se på, om der er andre måder at hjælpe borgere til en værdig død i deres sidste tid.
Kilde: /ritzau/