06.05.23

Svensk-iraner er blevet henrettet i Iran trods protester

Svenske myndigheder har over for iransk ambassadør undervejs protesteret over dødsdom mod svensk-iransk mand.
Svensk-iranske Habib Chaab forsvandt i forbindelse med en rejse til Tyrkiet. Han menes at have været i Irans varetægt siden. Han er i Iran dømt for at have fungeret som leder for separatistgruppen ASMLA. (Arkivfoto).
Svensk-iranske Habib Chaab forsvandt i forbindelse med en rejse til Tyrkiet. Han menes at have været i Irans varetægt siden. Han er i Iran dømt for at have fungeret som leder for separatistgruppen ASMLA. (Arkivfoto).

En svensk-iransk statsborger er blevet henrettet i Iran.

Det skriver iranske statslige medier ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters. AFP citerer domstolenes hjemmeside, Mizan Online.

Manden, Habib Chaab, var både iransk og svensk statsborger. Han boede ifølge det svenske nyhedsbureau TT i flere år i eksil i Sverige.

Han var af Iran dømt for at have fungeret som leder for separatistgruppen ASMLA. Gruppen er terrorstemplet af Iran.

Han blev ligeledes dømt for at have planlagt og udført et bombeangreb i den iranske provins Khusistan i 2018. Mange af ofrene tilhørte den iranske revolutionsgarde.

Ifølge TT har den svenske regering undervejs i sagen været i kontakt med iranske myndigheder.

Men ministeriet kan lørdag morgen hverken be- eller afkræfte oplysningerne om henrettelsen.

Da Irans øverste domstol i marts stadfæstede dødsdommen mod Habib Chaab, tog det svenske udenrigsministerium kontakt til Irans ambassadør i Sverige for at protestere mod dommen.

- Regeringen har anmodet om, at dødsstraffen ikke bliver fuldbyrdet og mindet om EU's fælles holdning, som fordømmer al brug af dødsstraf, uanset hvor den anvendes, skrev Sveriges udenrigsministerium i en kommentar til TT.

Samtidig sagde den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, ifølge TT, at regeringen havde bedt om klarhed om Habib Chaabs situation og om at se ham.

Lørdag efter meddelelsen om henrettelsen gentager udenrigsministeren Sveriges fordømmelse af sagen. Han siger, at den svenske regering har haft samtaler med iranske repræsentanter på et højt niveau.

- Det er med forfærdelse, at jeg har læst oplysningerne i det iranske retsvæsens nyhedskanal, skriver Tobias Billström i en mail til det svenske medie SVT.

Habib Chaab forsvandt i forbindelse med en rejse til Tyrkiet i oktober 2020. Han menes at have været i Irans varetægt siden.

Den tyrkiske efterretningstjeneste har tidligere offentliggjort videooptagelser, der angiveligt viser Habib Chaab blive kidnappet.

Retssagen er foregået i Iran, der ikke anerkender dobbelt statsborgerskab.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter