06.07.23

USA overvejer at forsyne Ukraine med klyngebomber

Det amerikanske militær mener, at klyngebomber vil være nyttige for Ukraine i dets modoffensiv.
En mand betragter en ueksploderet raket, der ser ud til at indeholde klyngebomber, og som har ramt ned i Luhansk-regionen i det østlige Ukraine i krigens første måneder. (Arkivfoto)
En mand betragter en ueksploderet raket, der ser ud til at indeholde klyngebomber, og som har ramt ned i Luhansk-regionen i det østlige Ukraine i krigens første måneder. (Arkivfoto)

USA ventes at meddele, at det vil forsyne Ukraine med klyngebomber til brug i dets kamp mod den russiske invasionsstyrke.

Det skriver The New York Times torsdag med henvisning til en uidentificeret højtstående kilde i Biden-administrationen.

Beslutningen ventes at blive offentliggjort torsdag, skriver en journalist fra avisen på Twitter.

Andrew Bates, talsmand for Det Hvide Hus, bekræfter, at det er under "aktiv overvejelse".

Men han siger, at der endnu ikke er nogen meddelelse at annoncere.

Det amerikanske militær mener, at klyngebomber vil være nyttige for Ukraine i dets modoffensiv, hvor det kæmper for at trænge de russiske styrker tilbage.

Det sagde en embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium i sidste måned, men våbnene var ikke blevet godkendt til brug i Ukraine. Der var samtidig bekymring for, hvad andre NATO-lande ville mene.

Ukraine har indtrængende opfordret medlemmer af Kongressen til at lægge pres på Biden-administrationen for at sende den omstridte ammunition til Ukraine.

Klyngebomber, som er forbudt i over 120 lande, udsender normalt store mængder af metaldele, som kan slå alt ihjel på et større område.

Både russiske og ukrainske styrker har anvendt klyngebomber, som har dræbt civile ukrainere, siger menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en rapport torsdag.

I FN har højkommissæren for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, tidligere oplyst, at hendes kontor blandt andet har modtaget "troværdige anklager om, at russiske styrker har brugt klyngebomber i befolkede områder".

Hvis det bliver bevist, vil det være i strid med folkeretten.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter