05.08.23

Verdenshavenes overfladetemperatur har aldrig været højere

En ny måling fra EU's klimaovervågning viser, at overfladetemperaturerne i verdenshavene har sat rekord.
Mennesker på en strand i Florida venter på en orkan i forbindelse med vejrfænomenet El Niño, der opstår når overfladevand i dele af det tropiske Stillehav bliver unormalt varmt.
Mennesker på en strand i Florida venter på en orkan i forbindelse med vejrfænomenet El Niño, der opstår når overfladevand i dele af det tropiske Stillehav bliver unormalt varmt.

Der er målt ny global temperaturrekord i verdenshavene, oplyser EU's klimaovervågning fredag.

- I den forløbne uge er der målt en overfladetemperatur på 20,96 grader celsius, viser data fra klimaovervågningen.

Den tidligere rekord, som er målt i henhold til EU's ERAS-database, var på 20,95 grader celsius. Denne måling blev foretaget i marts 2016, oplyser en talskvinde til AFP.

De steder, der er testet, har ikke omfattet polarregionerne.

Verdenshavene har optaget 90 procent af den overskudsvarme, som er udviklet i forbindelse med menneskers aktiviteter siden industrialderens begyndelse, siger forskere.

- Hedebølgen i verdenshavene udgør en overhængende trussel mod en del af livet i havene. Vi ser allerede koralblegninger i Florida som en direkte følge, og jeg venter, at vi vil se flere ødelæggende virkninger, siger Piers Forster fra det Internationale Center for Klimaet på universitetet Leeds Universitet.

Stigende havtemperaturer er årsag til koralblegning, som sker, når koralpolypperne smider alger, som lever i deres væv. Algerne står for næsten al korallernes energi. Blegede koraller fortsætter med at leve, men begynder at sulte efter blegning.

Ophedningen af havene ventes at få følger for både planter og dyr - blandt andet ved visse arters migration og udbredelse af invasive arter.

Dette kan blive en trussel mod fiskebestande, og det kan undergrave fødevaresikkerheden i visse dele af verden.

Højere temperaturer i havene medfører også, at de får mindre kapacitet til at optage CO2, hvilket vil forværre den onde cirkel med global opvarmning.

Høje temperaturer er sandsynlige som følge af vejrfænomenet El Niño, der opstår når overfladevand i dele af det tropiske Stillehav bliver unormalt varmt.

Under El Niño udløses en række vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter