05.10.23

Zelenskyj: Europa skal forberede sig på to russiske angrebsformer

Alle lande i Europa vil blive angrebet af misinformation, mens Ukraine vil møde missilregn, siger Zelenskyj.
Ukraine's præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer Europa til at stå sammen og forberede sig på, at Rusland vil angribe Ukraine med missiler og alle europæiske lande med misinformation i de kommende måneder.
Ukraine's præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer Europa til at stå sammen og forberede sig på, at Rusland vil angribe Ukraine med missiler og alle europæiske lande med misinformation i de kommende måneder.

Rusland forbereder to angrebsformer i den kommende tid. Derfor er det afgørende, at Europa bevarer enigheden om at støtte Ukraine.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, torsdag på vej ind til møde i Det Europæiske Politiske Fællesskab i Granada.

- Alle lande i Europa - ikke kun i EU - vil blive angrebet af Rusland med misinformation og fake news. Det er den største udfordring, vi står overfor, siger Zelenskyj.

Udmeldingen kommer, på et tidspunkt hvor flere europæiske lande enten er i valgkamp eller på vej til det.

Samtidig venter der et valg til EU-Parlamentet i juni næste år, hvor meningsmålingerne tyder på et højreskred, som måske vil kunne påvirke støtten til Ukraine.

- Den anden udfordring, som er meget vigtig for Ukraine, er at opbygge et forsvarsskjold før vinteren. For til vinter vil Rusland angribe med missiler og iranske droner, siger Zelenskyj.

Her har Ukraines allierede løbende forsynet landet med antiluftskyts som det amerikansk producerede Patriot-missilsystem. Men der er behov for mere udstyr, lader Zelenskyj forstå.

Han deltager torsdag i mødet for at deltage i drøftelserne om, hvordan "sikkerheden og stabiliteten kan sikres i vor fælles europæiske hjem".

- Ukraine har på dette område vigtige forslag, skriver den ukrainske præsident før mødet på den sociale platform X - det tidligere Twitter.

Zelenskyj siger, at han ønsker at få fokus på Sortehavsregionen, på global fødevaresikkerhed og på navigationsfrihed.

Besøget fra Zelenskyj kommer, på et tidspunkt hvor der er stigende bekymring for, om USA vil nedtrappe sin militære støtte til Ukraine. Den fungerende spanske premierminister, Pedro Sánchez, fastslår, at Ukraine på mødet vil få et budskab om fortsat støtte fra EU.

- Vi vil støtte vores venner i Ukraine til slutningen af krigen. Det er klart, at der er reformer i EU, vi skal diskutere. Blandt andet omkring budgettet, så vi kan støtte Ukraine økonomisk i de kommende år. Men det kan vi løse, og vi er stolte af at kunne tage imod Ukraines præsident, Zelenskyj, i Granada, sagde Pedro Sánchez på vej ind til mødet.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter