Artikel

31.03.21

Debattør risikerer fængsel for foto af terroroffer

Den borgerlige blogger og historiker Kim Møller er trukket i byretten og risikerer op til tre års fængsel for at have bragt et voldsomt billede. Det vækker bekymring hos Konservative, der vil tage sagen op politisk.

Historikeren Kim Møller er blevet tiltalt for at have bragt et foto af et fransk terroroffer på sin blog, Uriasposten.net. Billedet blev bragt i forbindelse med terrorangrebet i Nice i oktober 2020, og det viser en kvinde, hvis hals er skåret over. Møller har siden sløret billedet på sit oprindelige blogindlæg.

Østjyllands Politi mener, at billedet er en ulovlig krænkelse af den afdøde kvinde, og at det er sket under skærpende omstændigheder. Det kan principielt indebære op til tre års fængsel. Men Kim Møller vil nægte sig skyldig, når sagen kommer for retten i Aarhus 23. august.

"Det overrasker mig, at politiet vælger at køre en straffesag mod mig. Jeg er historiker, og jeg dokumenterer verden og islams rolle i Vesten. Som borger er det svært at danne sig et reelt indtryk af situationen med islamisk terror i Europa, medmindre vi er nogle, der bringer historierne og billederne," siger Kim Møller til Kontrast.dk, hvor han selv er klummeskribent.

Konservatives retsordfører, Naser Khader, mener, at sagen mod Kim Møller rejser vigtige spørgsmål. 

"Det er ikke rimeligt, at man risikerer fængsel i op til tre år, fordi man bringer et fotografi af virkeligheden. Et fotografi, der allerede var offentliggjort mange andre steder. Vi skal passe på ikke at få berøringsangst, når det handler om at dokumentere islamisk terror. Derfor vil jeg tage sagen op med justitsministeren og stille de relevante spørgsmål," siger Naser Khader. 

Kim Møllers forsvarsadvokat, Peter Secher, mener også, at sagen er principiel:

"Fordi det er helt grundlæggende for samfundsdebatten, at den tager udgangspunkt i virkeligheden, som den er. Billeder af sultende børn i Afrika er stærkere end tekst i en avis. Sådan er det også med terror. Derfor blev der også bragt billeder af en treårig druknet syrisk dreng, der blev samlet op ved kysten i Tyrkiet. Derfor ser vi billeder af krig, og derfor viser man stadig billeder af Holocaust-ofre."

Den skærpede strafferamme, som Kim Møller risikerer, har været en mulighed siden 2018. Dengang blev reglen indført med ønsket om hårdere straffe for digitale sexkrænkelser, men den kan også bruges i andre sammenhænge.

Østjyllands Politi bekræfter over for Kontrast.dk, at man har sigtet Kim Møller efter straffelovens § 264 d, men vil ikke uddybe den verserende sag i pressen.

"Vi har valgt at rejse tiltale i sagen, da vi vurderer, at der er grundlag for, at den tiltalte kan dømmes efter straffelovens §264 d. Anklagemyndigheden vil ikke procedere sagen i pressen, før retssagen overhovedet er begyndt, og vi ønsker derfor p.t. ikke at udtale os yderligere om sagen," siger politiets anklager, Morten Dahm-Hansen.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter