Artikel

08.11.21

Halloween i Ungdomshuset på skatteydernes regning

Ungdomshuset har over en femårig periode modtaget over 200.000 kr. fra Bispebjerg Lokaludvalg. Beløbet ryster konservative Jakob Næsager, som mener, pengene kommer for få til gode. Men udvalgets formand, partifællen Alex Heick, fastholder, at Ungdomshuset er gyldig modtager af støttekronerne.

Søndag den 31. oktober blev der afholdt Halloween-fest i Ungdomshuset på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Festen, som varede fire timer, var støttet med 10.000 kr. fra Bispebjerg Lokaludvalg. Penge, som blandt andet skulle bruges til hummus, kage og saftevand.

Det er langtfra første gang, Bispebjerg Lokaludvalg støtter Ungdomshusets aktiviteter. De seneste fem år har udvalget støttet Ungdomshuset 12 gange, viser en gennemgang foretaget af Kontrast. Siden 2017 har udvalget i alt afsat 214.964 kroner til projekter relateret til Ungdomshuset, somme tider i samarbejde med andre aktører.

Bispebjerg Lokaludvalgs vedvarende prioritering af Ungdomshusets aktiviteter kommer bag på Jakob Næsager, konservativt medlem af Borgerrepræsentationen i København og spidskandidat til kommunalvalget. 

”Jeg er dybt rystet over, at Ungdomshuset over en femårig periode har fået over 200.000 kroner fra Bispebjerg Lokaludvalg. Bispebjerg Lokaludvalg har en begrænset pose penge, som skal komme hele lokalområdet til gode,” siger han.

Jakob Næsager fortæller, at han er blevet afvist i døren til Ungdomshuset og kender andre, der har oplevet det samme. Hans klare indtryk er, at Ungdomshuset ikke er åbent for alle. Det bør Bispebjerg Lokaludvalg tænke over, når medlemmerne uddeler midler, mener den konservative politiker.

”Pengene skal fremme livet generelt i bydelen, ikke bare en enkelt gruppering,” siger Jakob Næsager.

Bispebjerg Lokaludvalg har i alt 21 medlemmer, hvoraf syv er politisk udpegede af de kommunalpolitiske partier. Lokaludvalgene hører under Københavns Kommune og uddeler hvert år millioner i støtte til forskellige events og projekter. 

En af de få borgerlige i Bispebjerg Lokaludvalg er Liberal Alliances Kristoffer Bøgelund, der er imod penge til den unge gruppering på Dortheavej, både til halloweenfester og andet:

”Jeg har aldrig direkte stemt for at dele puljemidler ud til Ungdomshuset. Det har jeg ikke, fordi Ungdomshuset efter min opfattelse bidrager med en rigtig uheldig subkultur. En subkultur, der er med til at skabe og sprede frygt, hærværk og venstreekstremistisk intolerance,” siger han.

”Det er store ord, men man skal huske på, hvad Ungdomshuset bygger på. De har fået deres lokaler, fordi politikere, forvaltning og Københavns borgere generelt er bange for denne gruppe af autonome, der flere gange har grebet til vold, ødelæggelse og flyvende brosten i gadebilledet,” tilføjer Kristoffer Bøgelund.

Formand for Bispebjerg Lokaludvalg er Alex Heick, der er politisk udpeget af Konservative. Han tager kritikken afslappet. 

”Der er mange meninger om enhver sag i lokaludvalget. Kristoffer Bøgelund fra Liberal Alliance, som jeg personligt sætter stor pris på, er den eneste ultraliberalist, og han kommer derfor ofte i mindretal i afstemninger. Men hans synspunkter perspektiverer debatten, og det er fint. Det er vi godt tjent med,” siger han.

Heick mener ikke, at Ungdomshuset adskiller sig fra andre kulturelle aktører, og han afviser, at Bispebjerg Lokaludvalg støtter Ungdomshuset med flere penge, end hvad rimeligt er.

”Hvor meget fylder de i vores landskab? Tre-fire procent, måske. Men sådan er det. Vi har en mangfoldig bydel, hvor der er alle mulige aktører. Der er også etniske aktører, vi støtter. Det er jo det, vi er sat i verden til. Vi støtter ting, som vi synes er sympatiske, og som er lokalt forankrede,” siger Alex Heick.

Udvalgsformanden bekræfter, at han var med på at tildele Ungdomshuset 10.000 kr. til Halloween-festen. Ifølge Alex Heick er det afgørende, om støtten kommer borgerne i bydelen til gode. Det mener han modsat sin partifælle Jakob Næsager, at halloweenfesten og andre events i Ungdomshuset gør.

”Ungdomshuset er en kulturel aktør i lokalområdet på linje med andre. Okay, de henvender sig til et noget specielt publikum, men det er der så mange andre, vi støtter, der også gør. Ældregrupper, miljøgrupper og så videre. På den led er der ikke nogen forskel. Jakob Næsager anser jeg for at være en meget fin og dygtig politiker, som formentlig får min stemme til kommunalvalget. Men helt enige om alt bliver vi aldrig,” siger han.

Kontrast har kontaktet Ungdomshuset for en kommentar til kritikken, men har ikke fået svar på henvendelsen.


-----

Fakta: Bispebjerg Lokaludvalgs støtte til Ungdomshuset, 2017-2021.

Den gennemsnitlige støtte pr. arrangement er 17.900 kroner. Nogle af arrangementerne er afholdt i samarbejde med andre organisationer. 

2017
Ungdomshuset: Udstilling i anledning af 10 år: 10.000 kr.
K-town festival: Festivals udstilling i Ungdomshuset: 17.200 kr.
Copenhagen Muay Thai & Ungdomshuset: Christmas Blood – Fight Racism: 15.000 kr.
Børnekulturhuset Sokkelundlille, Ungdomshuset, Biblioteket m.fl.: Fastelavn: 16.000 kr.

2018
K-Town Ungdomshus: K-town Hardcore Fest 2018: 24.764 kr.
L. Nissen: Halloween i Ungdomshuset for børn: 14.500 kr.
Bogcafeen Barrikaden i Ungdomshuset: 10 års jubilæum og reception: 6.000 kr.
Copenhagen Muay Thai & Ungdomshuset: Christmas Blood: 29.000 kr.
Biblioteket Rentemestervej, Ungdomshuset & Klub Bispebjerg: Fastelavn: 22.500 kr.

2019
Lea Nissen: Halloween for børn i ungdomshuset: 20.000 kr.

2020
Ungdomshuset K-Town: K-Town Virus Weekends: 30.000 kr.

2021
Ungdomshuset: Halloween hygge for børn: 10.000 kr.

Kilde: Bispebjerg Lokaludvalg / Københavns Kommune.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter