Artikel

31.05.23

Kønsskifte på børn: Regeringen rokker sig stadig ikke

Dansk Folkeparti kan se langt efter et kursskifte på regeringens holdning til børn med kønsforvirring. Men Mette Thiesen bliver ved med at forsøge at overbevise sundhedsministeren, senest på nyt samråd i Folketinget.

Tirsdag var spørgsmålet om de kønsforvirrede børn igen til debat i Folketingets Sundhedsudvalg med endnu et sæt spørgsmål til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). Afsenderen på spørgsmålene var Dansk Folkeparti, der vil have stoppet den medicinske behandling med hormoner til unge under 18 år med kønsubehag. 

“Jeg ved godt, det blev en lidt barsk omgang, sidst vi drøftede det – bølgerne gik også højt – men jeg skal være ærlig og sige, at det er fuldstændig vanvittigt at lave, hvad jeg vil kalde medicinske forsøg på børn, uden at vi har taget stilling til det herinde i Folketinget,” sagde sundhedsordfører Mette Thiesen på samrådet.  

“Vi har vist allerede været igennem det, vi skal tale om i dag, i flere omgange,” startede ministeren med henvisning til blandt andet beslutningsforslaget, som tidligere i maj blev forkastet af et klart flertal i Folketinget samt andre spørgsmål og debatter om emnet. 

“Men jeg fortæller naturligvis gerne, hvad regeringen mener, endnu en gang,” fortsatte Sophie Løhde, som i dag særligt skulle kommentere, at børn med autisme udgør en tredjedel af dem, der ønsker at behandles for kønsligt ubehag. 

“Det er ikke ny viden, at en stor andel af de børn og unge, som søger sundhedsfaglig hjælp til kønsidentitetsforhold, har psykiske udfordringer. Som I allerede ved, skal alle børn og unge, som søger hjælp, igennem et grundigt udredningsforløb,” understregede ministeren. 

For Sophie Løhde er det vigtigt at gentage, at kun syv børn og unge sidste år kom i hormonbehandling ud af 352 henvist til udredning. Mange andre unge kommer i et refleksions- og afklaringsforløb, og det er en vigtig proportion at have med i debatten ifølge Løhde. 

Mette Thiesen anfægter ikke ministerens tal, men fortolker dem meget anderledes. Det er stadig syv børn for meget, understregede DF’s ordfører. 

Debatten er et udtryk for en principiel uenighed for de to sundhedspolitikere. Det handler om, hvor meget armslængde der skal være mellem politikerne på den ene side og sundhedspersonale på den anden. 

Ministeren vil opretholde større mulighed for sundhedssystemet til at gøre, hvad det selv finder bedst i forhold til de enkelte børn med kønsforvirring. Dansk Folkeparti vil sætte en grænse for mulighederne, ligesom politikerne sætter grænser for den fri abort og andre etiske spørgsmål.  

Politikerne er dog enige om, at man gerne ser mere viden på området. Så hvad med at nedsætte en kommission til at komme til bunds i behandlingstilbuddet, der er blevet så udbredt siden 2010’erne, foreslog Mette Thiesen. 

Nej tak, sagde ministeren med henvisning til at nye vurderinger i forvejen er på vej fra Sundhedsstyrelsen for at tilpasse behandlingen til bedste faglige viden. Det materiale kommer optimalt i 2023, men måske først efter årsskiftet. Dansk Folkeparti vil fortsætte med at bringe spørgsmålet på den politiske dagsorden, lovede Mette Thiesen. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter