Den danske debat om indvandring i forhold til kriminalitet og andre temaer tager som regel udgangspunkt i Danmarks Statistiks sædvanlige opdeling af borgerne i dansk oprindelse, indvandrere og efterkommere (samt børn af efterkommere). Men der er andre måder, man kan inddele befolkningens herkomst efter. Det gør tænketanken Unitos med nye tal, der opdeler befolkningen baseret på bedsteforældres oprindelsesland.
Med den alternative metode kan man inddele borgerne efter ophav som for eksempel “50 procent dansk, 50 procent tyrkisk”. Derefter kan man så analysere forskellene på grupperne som i denne undersøgelse, der fokuserer på kriminalitet.
“Jeg synes, det er godt at se på forskellige opdelingsmetoder for at blive klogere på virkeligheden. Og det særlig interessante i denne undersøgelse er, at dem med fifty-fifty-baggrund er mere kriminelle end dem med 100 procents udenlandsk baggrund, når der er korrigeret for socioøkonomiske forhold. Jeg har tænkt en del over, hvorfor det er sådan,” siger ph.d., kultursociolog og SDU-lektor Mehmet Ümit Necef, der har skrevet flere bøger om indvandring og multikulturalisme.
Herunder kan man se, hvordan befolkningsgrupperne adskiller sig med fra hinanden i den nye opgørelse. MENAAP dækker over baggrund, som er mellemøstlig (inklusive Pakistan og Afghanistan) eller nordafrikansk. Det fremgår, at borgere med denne baggrund kombineret med dansk har været over dobbelt så kriminelle som gruppen af helt dansk baggrund (indeks 100).
Artiklen fortsætter under grafen ...
Resultatet er interessant, fordi det går imod en ellers oplagt forventning: At en person med en enkelt dansk forælder burde være klart mindre tilbøjelig til at begå kriminalitet end en person med to udenlandske, fordi førstnævnte har bedre forudsætninger for at blive integreret, for eksempel ved at vokse op med mere dansk sprog i hjemmet. Men tallene for kriminalitet viser altså noget andet. Hvordan kan det være?
“Jeg tror, mange af de unge mennesker med en mixet baggrund må opleve en modsætning mellem deres forældre. Selvfølgelig er det en ressource, hvis børn får lært flere sprog, men de skal også lære værdier, og der bliver det problematisk, når de får overført noget modstridende information fra to forældre. Det kan svække de unge mænds forhold til forældrene, når mor siger det ene, og far siger det andet. Og hvis det bånd kappes, så er helvede løs. Det ved jeg fra mit eget arbejde med ekstremister,” siger Mehmet Ümit Necef.