Artikel

29.08.22

Premium

Sverige lukker for kønsskiftebehandling til børn og unge – Danmark fortsætter

Hormonbehandling til børn og unge, der ønsker et andet køn, har en række potentielle, alvorlige bivirkninger, og derfor har svenskerne nu ændret politik på området. Men Sundhedsstyrelsen i Danmark ser ikke et behov for tilsvarende begrænsninger herhjemme.
SteFou!, John’s University / Creative Commons
SteFou!, John’s University / Creative Commons

Mens Mette Frederiksens regering vil gøre det muligt for spædbørn – i praksis deres forældre – at foretage juridisk kønsskifte helt fra 0-årsalderen, går nabolandet Sverige, der også er ledet af socialdemokrater, i modsat retning. Dér bliver det fremover sværere for børn og unge at få hormonbehandling og skifte køn.

Allerede sidste år besluttede specialister på hospitalet Karolinska Institutet i Stockholm at standse hormonbehandling af mindreårige patienter med det, der kaldes kønsdysfori og oversættes til ubehag ved eget køn. Disse behandlinger er kontroversielle og risikable, meddeler sygehuset.

Sverige var ellers det første land i Europa til at tilbyde udredning af kønsidentitet til børn og unge i 2000 med henblik på medicinsk behandling, og frem til sidste år er cirka 700 svenske børn og unge blevet udredt, især de seneste år. Fra 2008-2018 steg antallet af henvisninger til kønsskifte med mere end 1.000 procent, og en stor andel var 13-17-årige piger, der ønskede at skifte køn. Men nu er det slut i Sverige – bortset fra i helt exceptionelle tilfælde.

I de nye svenske retningslinjer opsummeres en række potentielle bivirkninger ved hormonbehandling af børn og unge, herunder hjerte- og karsygdomme, knogleskørhed, infertilitet og kræft. Speciallægerne fra Karolinska Institutet oplyser desuden, at behandlingen har lav evidens, det vil sige videnskabelighed, og at der findes ringe viden om dens langsigtede konsekvenser.

Den svenske beslutning kommer efter et meget omtalt dokumentarprogram vist på Sveriges Television, der kritiserede Karolinska Institutet og andre svenske hospitaler for en alt for liberal behandlingspraksis. Her trådte en stribe hormonbehandlede frem og fortalte om deres fortrydelse i forbindelse med kønsskifte og anklagede lægerne for ikke at have været deres ansvar bevidst.

“Sundhedssystemet ved ikke, hvad det har gang i, og har ingen videnskab bag sig. De eksperimenterer med en ung generation, som har hele livet foran sig,” sagde ‘Mika’, som nu lever med konsekvenserne af en irreversibel hormonbehandling.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen