Bilfjenderne dræber byerneGrøn omstilling bruges som undskyldning for at fordrive bilerne fra bykernerne, men konsekvensen er mennesketomme gader, butiksdød og længere køreture.
En grøn utopi, der aldrig fløjVingesuset ved Frederikssund. Vinge skulle være den CO₂-neutrale by, der satte Frederikssund på det grønne landkort. Men ambitionerne kolliderede hurtigt med virkeligheden, da byer ikke bygges af PowerPoints og konsulentrapporter.
Mere metro, mindre PernillePernille Rosenkrantz-Theils metrofinansiering er ukvalificeret. Idéen om et 50-kroners gebyr er økonomisk uholdbar, og antydningen om, at regeringen kan klare resten, viser hendes elitære arrogance. Indtil Pernille kan levere et troværdigt regnestykke, forbliver hendes forslag et tomt politisk stunt.
Klimakampens blinde vejKlimabevægelsen og den offentlige klimapolitik er på vej ned ad en farlig sti, hvor frihed og velstand ofres på moralens og centraliseringens alter. Hvor Sovjetunionen brugte plakater til at fremme statens interesser, ser vi nu klimabevægelsen og politikere samarbejde om at forme borgernes adfærd gennem moralsk pression. Målet er det samme: At skabe en ny, kollektiv adfærdsnorm – denne gang i klimaets navn.
Socialdemokratiske prestigeprojekter skaber tomme busserServicebusserne i Ballerup er et kørende eksempel på, hvad der sker, når politikere kloger sig på områder, de ikke forstår. I stedet for at lade fagfolk som Movia designe løsninger, valgte byrådet at opfinde servicebusserne. Resultatet er tomme busser og spildte skattekroner.
Kernevelfærd: Pak ind i avispapirUnder dække af grøn omstilling serverer Tønder Kommune trivielle råd og symbolske handlinger til sine borgere - for borgernes skattepenge. At tilbyde gratis energirådgivning til ressourcestærke borgere er hverken nytænkende eller værdiskabende. Når klimapolitik reduceres til gamle aviser og PR-stunts, understreger det blot, hvor lavt ambitionsniveauet er.
Hjem til jul – på skatteydernes regningFremtiden findes ikke i en bus hjem til jul. Den findes i friheden til at vælge noget større, skriver Knud Bruun Poulsen, som kritiserer Haderslev Kommunes ’gratis’ julebusser. Skatteydere i Haderslev, der måske aldrig selv har haft mulighed for at komme væk, betaler. Intet er nemlig gratis – heller ikke en busbillet.
Politikerne går i krig mod FacebookDet er politisk populisme forklædt som digital omsorg. I stedet for at rose det private marked for at levere velfungerende løsninger som Facebook og Instagram, kappes politikerne om at regulere og forbyde. Men måske kunne regeringen selv lære noget af tech-giganternes evne til at bygge noget, der faktisk virker – helt uden fællesoffentlige styregrupper og PowerPoint-præsentationer.
Metrotillæg: Ideologisk arroganceEndnu en politiker, der ser borgerne som redskaber i et ideologisk eksperiment. Sådan beskriver Knud Poulsen den socialdemokratiske kandidat til overborgmesterposten i København Pernille Rosenkrantz-Theills forslag om at lægge 50 kroner oveni billetprisen for pendlere og rejsende, der benytter metrostationen ved lufthavnen.
SF’s økonomiske luftkastelDet er populisme i grøn indpakning, når SF markedsfører sig som garant for grønne visioner og økonomisk ansvarlighed, for bag de tillokkende slogans og paroler gemmer sig en politik, der emmer af økonomisk ønsketænkning.
Socialdemokratiet og Co. har skabt de høje elpriserSocialdemokratiet har fået, hvad de ville: Høje elpriser, massive afgifter og en afhængighed af sol og vind. Det er ikke en fejl i systemet – det er præcis, som de har ønsket det, skriver Knud Bruun Poulsen. Han kommenterer på et opslag fra socialdemokraten Fredrik Vad, som tydeligvis ikke har forstået mekanismerne i hverken energipolitik eller prissætning.
Politikerne skamrider kollektiv trafikDen politiske indblanding i planlægningen af kollektiv trafik er et problem uden ende, skriver Knud Bruun Poulsen. Politisk opportunisme og mangelfuld planlægning undergraver både investeringer og borgernes tillid. Kortsigtede politiske gevinster prioriteres systematisk langsigtede løsninger. Borgerne betaler prisen i form af ineffektiv infrastruktur og spildte skattekroner.
Politisk ønsketænkning kan ikke ændre virkelighedenPolitikerne har skabt en fantasiverden med energiøer, hvor de forestiller sig, at økonomiens love kan tilsidesættes med et ministerielt pressemøde. Men de møder virker altså kun, når de er mod mink og minkavlere. Politikerne tror, at statens vilje kan bøje økonomiens love. Det resulterer i virkelighedsfornægtelse.
Dyreaktivist splintrer venstrefløjens illusionerVenstrefløjens traditionelle fremstilling af grønlændere som en passiv, undertrykt minoritet bryder sammen, når Grønland træffer selvstændige beslutninger og anholder en af venstrefløjens darlings. Så kræves det, at Danmark griber ind og sætter Grønland på plads.
Dansk filmpolitik: Subsidier, skatter og statsligt formynderiDansk filmpolitik er blevet et kaotisk kludetæppe af støtteordninger, særskatter og bureaukratiske benspænd. Intentionerne er måske gode, men resultatet er et system, der hæmmer kreativitet, fordyrer produktioner
En offentlig sektor på støttehjulDen offentlige sektor har gjort sig afhængig af konsulenter til selv de mindste opgaver – fra lukkerutiner til madopskrifter. Resultatet er en udhuling af faglige kompetencer og voksende regninger til eksterne eksperter. Hvis kursen ikke ændres, risikerer vi en ineffektiv offentlig sektor uden evne til at løse sine egne kerneopgaver.
Den grønne fortælling falder fra hinandenSkal vi holde liv i gamle, energislugende hvidevarer for klimaets skyld? Det lyder paradoksalt, men det er præcis, hvad det nye reparationsfradrag lægger op til. Bag de velmenende grønne intentioner gemmer sig en ordning, der kan ende med at gøre mere skade end gavn – både for klimaet og forbrugernes økonomi.
Fra Minister til MinfluencerNår Politikere bliver moralens megafoner. I stedet for at fokusere på lovgivning og administration er flere ministre begyndt at agere som influencers, der former samfundets værdier gennem symbolpolitik og personlige holdninger. Men når politikere tager rollen som moralens vogtere, risikerer de at udviske grænsen mellem deres officielle embede og private agenda – til skade for demokratiets legitimitet.
Minister pakker RUC ind i vatStaten har vist sig klar til at gribe ind, når problemer opstår på private institutioner som Herlufsholm. Men når alvorligere problemer opstår på statens eget universitet i Roskilde, opstår en bemærkelsesværdig tilbageholdenhed. Der er en afgrund til forskel på behandlingen af private og statslige aktører, som undergraver tilliden til den neutrale statsmagt.
Ansvarsflugtens MesterFrederiksen forsøger at fremstår som en handlekraftig leder. Men i virkeligheden undviger hun. Hun vender blikket væk fra egne beslutninger og peger på dem, der ikke kan forsvare sig. Hun udpeger igen og igen syndebukke. Denne taktik placerer Frederiksen som en leder, der fralægger sig ansvaret – præcis som under minkskandalen.
Klimakampens selvbestaltede rødgardisterUffe Elbæk hylder civil ulydighed, klimaaktivisters blokader og kalder deres handlinger nødvendige og modige. Knud Bruun Poulsen går i rette med både Uffe Elbæk og klimaaktivisterne. Demokratiet ikke er et redskab, klimakampens selvbestaltede rødgardister kan tilsidesætte efter forgodtbefindende, skriver han.
Gratis betyder: Du betalerBallerup Kommune tilbyder nu gratis energitjek til ejere af parcel- og rækkehuse, alt sammen pakket ind i klimahensyn. Er det virkelig en kommunal opgave at bruge skattekroner på. Vi er ude på en glidebane, hvor det offentlige træder langt over grænsen til borgerens privatsfære og tager brødet ud af munden på private virksomheder, skriver Knud Bruun Poulsen
Delecykler på vej mod punkteringRegion Hovedstaden har i september iværksat et nyt projekt med 2.000 dele-elcykler placeret i ti kommuner langs Ring 3 – præcis hvor Letbanen en dag er planlagt til at køre. Letbanen kører bare ikke. Den er slet ikke færdig, så pendlerne kan ikke bruge de offentlige delecykler til at køre til letbanen. Men Region Hovedstaden lader sig ikke skræmme af Københavns Kommunes fallit-projekt med bycykler. Skatteborgerne betaler, og EU giver tilskud.
DR's identitetspolitik på bekostning af kvalitetDanmarks Radio fortsætter ned ad slisken. Man mener i den skatteyderfinansierede medie-mastodont i Ørestaden, at der er for mange københavnere og for mange mænd i udsendelserne. Så nu bliver der ved hjælp af kunstig intelligens (af mangel på ægte?) indført kvoter.
Alternativets cykelutopi – en dyr omvej for DanmarkAlternativet har præsenteret en cykelstrategi. Man lover en grøn fremtid, men byder i virkeligheden på en kostbar omvej. Partiet skubber sin ideologi ned over befolkningen, men overser de praktiske udfordringer. Fra storbyernes cykelstier til landdistrikternes afsides veje rejser Alternativets strategi spørgsmålet: Hvem får glæde af deres politik – og hvem betaler prisen.
Emmanomics - eller forsøget på at ignorere den økonomiske virkelighedEmma Holten drømmer om et samfund, hvor omsorg prioriteres over konkurrence og vækst, men denne utopi vil underminere netop de økonomiske strukturer, der muliggør investeringer i omsorg, skriver Knud Bruun-Poulsen.
Læren af Sovjetunionens undergangPolitiske beslutninger afslører ofte et mønster, hvor hensyn til kontrol og magt trumfer faglige anbefalinger. Det minder os om Sovjetunionen, hvor de kommunistiske ledere afviste at basere planøkonomien på den videnskabelige disciplin, cybernetik. Angsten for at miste kontrol og magt afgjorde sagen. Sovjetunionen brød sammen på grund ineffektivitet, magtmisbrug og kontrol. Hvordan ser det ud hos os selv?
IC4 på to hjulDette er historien om bycyklerne. Et eksempel på, hvor galt det går, når de venstreorienterede med ideologi vil styre udviklingen i konkurrence med markedet. De taber både konkurrencen, og borgernes skattepenge bliver brugt til skrot.
Halløj på museet - Har Medicinsk Museion overgivet sig til woke-kulturenMedicinsk Museion er kendt for at formidle medicinsk videnskab, men med deres seneste workshops, der fokuserer på hækling, broderi og japansk keramik, kan det diskuteres, om museet stadig holder fast i sin videnskabelige mission.
Alternativet: En Idealistisk Vision uden forbindelse til virkelighedenAlternativet præsenterer sig som et mangfoldigt parti med fokus på social retfærdighed og bæredygtighed, men deres politik er skræddersyet til en privilegeret, veluddannet elite. De drømmer om kreative løsninger, men ignorerer de de daglige økonomiske og sociale udfordringer. Alternativet udstråler en bekymrende afstand til virkeligheden.
Revolutionsromantik er en hyldest af voldDet er på tide at trække en klar grænse: Romantiseringen af radikaliserede bevægelser og deres voldelige metoder bør ikke længere accepteres som en del af venstrefløjens kamp for en bedre fælles fremtid.
FairTrade: En velmenende, men forvrænget løsningI stedet for at tackle de grundlæggende problemer i udviklingslandene, ender FairTrade med at forstærke dem. Kunstige priser forvrider markedet og hæmmer innovation. Den reelle vej til fremskridt er frihandel og rammer, hvor alle producenter kan konkurrere på lige vilkår.
Offentlig mad på menuen, men pengene slap opPå et tidspunkt løber man tør for andre folks penge. Knud Bruun Poulsen fortæller historien om Københavns Madhus, der endte i konkurs, da det skulle konkurrere på det private marked. Madhusets fallit er et skoleeksempel på, at offentlige projekter ikke er klædt på til at begå sig uden for det beskyttende kommunale tag.
Heksekunst på ungdomsskolenKøbenhavns Kommune synes, de unge skal lære mere om Tarot-kort, månemagi og heksekunster. Kommunale ressourcer pøses i en heks, som underviser de unge. "Keine Hexerei", skriver Knud Poulsen, som mener det er misbrug af kommunale skattekroner.
Sovjetinspirerede projekter i ulande – du betalerPå den yderste venstrefløj vrimler det med organisationer, som med finansiering fra staten stræber efter et kommunistisk utopia. Knud Poulsen beskriver her én af dem: Global Aktion, som får millioner i støtte hvert år til deres projekter.
NGO’ernes nye dagsordener: Fra Fokus til ForvirringNGO'erne moser rundt i nye dagsordener. Miljøorganisationen NOAH har kastet sig over 'kønsretfærdighed' og udgiver tidsskriftet ØKOKØN. Amnesty International arbejder med 'kønsapartheid' og Red Barnet mener at børn har de rigtige svar på 'klimakrisen'. Knud Bruun Poulsen maner til ro og besindelse hos NGO'erne.
Skal man kunne tage patent på en plante"Det virker helt vildt mærkeligt for mig, at nogen kan eje en bestemt plante. Man burde ikke kunne tage patent på naturen", mener Nanna Gram Bentsen. Men at afvise frøpatenter for at beskytte småbønder svarer til at afvise teknologisk udvikling for at bevare brevduen – det er en kortsigtet løsning uden bæredygtighed, skriver Knud Bruun Poulsen.
Bryd med myterne: Sandheden om GMOModstanden mod GMO er ikke bare uoplyst; den er direkte skadelig, skriver Knud Bruun Poulsen. Vi kan ikke længere lade frygt og elitær romantisering stå i vejen forsikre fødevarer til en voksende verdens befolkning. Det er på tide, at afvise dem, der hellere vil bruge tid på at diskutere speltbrødets ingredienser.
Tiny Houses: En illusion af bæredygtighedEr konceptet virkelig bæredygtigt, eller er der mon fejet noget ind under træhytten? Det spørger Knud Bruun Poulsen om, som er dykket ned i venstrefløjens nye darling - Tiny House-bevægelsen, som ellers med sin individualitet strider imod venstrefløjens kollektivistiske tankegang.
Den farlige drøm om enighedDrømmen om et samfund, hvor alle bliver hørt, og hvor beslutninger træffes i enighed, kan virke tiltalende. Sociokrati lover netop dette. Knud Bruun Poulsen har undersøgt det og advarer om, at et system, der kræver enighed, hurtigt vil føre til en ny form for tyranni.
Permakultur er venstrefløjens grønne utopiKnud Poulsen har nærstuderet Alternativets og Enhedslistens grønne visioner om et landbrug baseret på ideologien parmakultur. Han levner det ikke mange muligheder, og ser for sig, at hver kvadrattomme af joden skal opdyrkes, hvis verdens befolkning skal brødfødes på socialisternes præmisser.