Debat

18.11.20

Amerikanerne stemte konservativt, men Bidens politik kan blive det stik modsatte

Hvis Biden ender med at lytte til sit partis venstreradikale bagland, er hans dage i Det Hvide Hus allerede talte. For amerikanerne er i bund og grund et konservativt folkefærd, mener Kasper Støvring.
Foto: Heblo, Pixabay
Foto: Heblo, Pixabay

Demokraternes Joe Biden vandt det amerikanske valg, selv om amerikanerne i høj grad stemte konservativt. Trods massiv bistand fra hele det etablerede system af medier, donorer, kultur- og uddannelsesinstitutioner vandt Biden kun en meget smal sejr; Trumps nationale konservatisme fik 70 millioner stemmer, amerikanerne afviste over en bred front venstrefløjens identitetspolitik, og langt flere latinoer og sorte stemte denne gang på Trump.

Det fik valgeksperten David Shor, der selv er demokrat, til at konkludere om republikanerne i artiklen med den sigende overskrift ”How 2020 Killed Off Democrats’ Demographic Hopes”:

“GOP is really assembling the multiracial working-class coalition that the left has always dreamed of”.

Demokraterne har hidtil kunnet regne med, at minoriteterne naturligt ville stemme på dem. Men dette valg viste et markant opbrud. Amerika får især flere latinoer, men det vil ikke nødvendigvis gavne de politisk korrekte, sekulære og liberale: Demokraterne vil friste halvgudelivet i dødningesal. Minimerede, skuffede, frustrerede og med naturlig udløbsdato.

Fremtidens politiske kampe kommer nemlig – og heldigvis – ikke til at stå mellem etniske skel, men snarere mellem klasseskel. De rige og veluddannede vil stemme demokratisk, imens arbejderklassen vil stemme republikansk – vel at mærke også minoriteterne. Med David Shors ord: “It is very strange, in some ways, that Donald Trump kicked off an era of racial depolarization.”

“Racisten” Trump som den store forsoner mellem racerne. Hvabehar?!


En boble på tidernes strøm

Amerikanerne stemmer altså konservativt. Men hvilken politik vil Biden og demokraterne føre? Her er der større grund til at være pessimistisk, hvis man er konservativ.

Biden havde allerede før valget erklæret, at han ville give amnesti til 11 millioner illegale indvandrere. Hvad ligger der ellers i gaveposen? Demokraterne vil ikke blot standse deportationen af migranter, de vil også ophæve indrejserestriktionerne fra 13 primært muslimske lande, ligesom de vil ophæve den lov, der lader asylbehandling foregå uden for USA.

Hvad sker der, hvis indvandringen massivt forøges? Så får USA ikke blot flere løntrykkere og kriminelle. Vi får også den store og afgørende test:

Vil den anglo-protestantiske kultur, der har båret USA frem, skabt verdens stærkeste demokrati og været ledestjerne for den frie, vestlige verden, forsvinde? Eller vil indvandrere assimilere sig til den?

Anglo-protestantisme er den kultur, de første britiske bosættere tog med sig, da de grundlagde Amerika: Protestantisk kristendom med dens betoning af personlig ansvarlighed og virkelyst, dissens og selvfølgelig engelsk sprog og britiske retstraditioner. Det er den kultur, der risikerer at gå tabt under et mangeårigt demokratisk regimente.

Også Bidens udenrigspolitik risikerer at svække USA og Vesten. For vi vil se en stærkere internationalisme og forsøg på en genetablering af den liberale verdensorden. Det lyder måske godt, men hidtil har den orden primært styrket de autokratiske regimer, især Kina.

Hvis Biden dertil lytter til sit partis venstreradikale bagland – koncentreret omkring Bernie Sanders og kongresmedlemmer som Alexandria Ocasio-Cortez – vil vi få mere woke, mere af den skingre udgave af MeToo og den voldelige udgave af BLM, mere cancel-kultur, mere centralisering og regulering.

Men så vil det sejrende demokratiske parti være en skinnende boble på tidernes strøm. Partiet vil tabe valget om fire år. For amerikanerne er i bund og grund konservative.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter