Debat

16.08.23

Borgerlige studerende: Djøf er blevet for woke for os

Frederik Christensen og Johan Sevelsted fra Konservative Studerende i Odense føler sig ikke repræsenteret af en identitetspolitisk fagforening. Vær gerne med alligevel, svarer Djøf-formand.
Fagforeningen Djøf repræsenterer over 100.000 medlemmer, især akademikere inden for jura, økonomi og samfundsvidenskab. Her er det hovedsædet ved Nørreport i København. (Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix)
Fagforeningen Djøf repræsenterer over 100.000 medlemmer, især akademikere inden for jura, økonomi og samfundsvidenskab. Her er det hovedsædet ved Nørreport i København. (Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix)

Fagforeningen Djøf repræsenterer ikke længere dig, hvis du er borgerlig og studerende. Djøf repræsenterer sådan set slet ikke dig, medmindre du er woke. 

Dette er dog ikke noget nyt. Vi har fulgt Djøfs aktivitet og opslag på de sociale medier. Opslagene er en blanding af Djøfs egne holdninger og henvisning til undersøgelser og interview af medlemmer og eksperter. Dog er valget af sidstnævnte ofte påfaldende. Her er det konsekvent personer med samme holdninger til diversitet, inklusion og diskrimination som Djøf, der interviewes.

For eksempel var der i forbindelse med Djøf Festival 2023 en kvinde, som i Djøfs facebookopslag den 25. maj 2023 er citeret for at udtale: ”Jeg har altid vidst, at vi har ubevidste bias, men i dag handlede det mere om de forskellige dimensioner af diversitet.” 

Eller endnu mere markant, da Djøf 25. maj 2023 med den fængende overskrift ”Vi kan ikke længere flyve under radaren” bragte et interview med professor og ekspert i diversitet fra CBS Sara Louise Muhr, der bebuder, at vi skal forholde os til ”den ubehagelige dagsorden om ulighed, forskelsbehandling, racespørgsmål, undertrykkelse af minoriteter og eksklusion af mennesker med anderledes eller utraditionelle kvalifikationer”:

I samme opslag annoncerer Djøf, at ”Danmark er på vej ned fra den selvfede piedestal”, netop fordi vi er begyndt at forholde os til dette. Altså underforstået: Alt der er traditionelt, er dårligt, alt hvad der er nyt, er godt. 

Et andet eksempel er et facebookopslag fra 28. juni 2023, hvor Djøf påpeger, at kun 2,4% af ikke-vestlige efterkommere bliver ledere.

Hvad Djøf dog ikke skriver, men som står i den vedhæftede rapport, er, at det kun er 24% af denne forskel på 4,5 procentpoint, der er uforklarlig, og som Djøf mener kan have racistiske motiver. At forskellen skyldes racismen, er dog ikke andet end en gisning. 

Hvad er vores ærinde så med alt dette – at Djøf ikke må have holdninger? Sådan set ikke – det må de hjertens gerne. Problemet er, at man som statskundskabsstuderende (og på mange andre studier) ikke har et ordentligt alternativ. Derudover har Djøf en ret unik adgang til de studerende gennem universiteterne. 

Når man starter som statskundskabsstuderende, er det næsten ren rutine, at man melder sig ind i Djøf. Man får at vide på de første forelæsninger, at man som studerende kan være medlem for 0 kr. det første år og få en masse fordele i form af kurser, netværksarrangementer etc. Dette er alt sammen positivt og kommer formentlig mange studerende til gode. 

Derfor kan det også nemt være en ulempe for din karriere, hvis du ikke er medlem af Djøf, hvorfor de fleste statskundskabsstuderende derfor er det. 

Men monopoler er sjældent en god ting, da det betyder, at monopolhaveren kan opføre sig, som den vil, næsten uden konsekvenser. Det er også det, man ser i disse eksempler, når Djøf blæser til kamp mod påståede diskriminatoriske strukturer og manglende ligestilling, ligesom tvangsfordelingen af barsel til mænd, diversitet og inklusion bliver hyldet:

Problemet er dog, at meget få studerende, ud fra vores erfaringer, er bekendt med, at Djøf promoverer så radikale politiske og ideologiske holdninger. Hvis de vidste, at deres kontingent blev brugt til at lave analyser, der antyder, at kvinder bliver forbigået til lederstillinger, at der ikke er ligeløn og andre progressive teorier, så er vi overbevist om, at måske ikke alle, men en markant del af deres borgerlige medlemmer ville overveje deres medlemskab.

Af samme årsag er det tydeligt, at der er et behov for et alternativ. For hvad skal vi gøre, når vi som færdiguddannede statskundskabere skal ud på arbejdsmarkedet og karrierekonkurrere mod andre, der har en mægtig woke organisation som Djøf i ryggen til at støtte og hjælpe dem?

*

Kontrast har givet Djøf mulighed for en replik til dette indlæg. Her er svaret:

”Som fagforening er vi i Djøf optaget af at skabe de bedst mulige rammer for et godt studie- og arbejdsliv til alle. Vi gør os stor umage om at være der for vores medlemmer uanset studie, job, alder, seksuel orientering, politisk ståsted, hudfarve, etnicitet og køn. Forskningen viser, at diversitet skaber bedre trivsel, samarbejde og arbejdsmiljø. Derfor er kampen for diversitet en del af vores arbejde,” skriver formand Sara Vergo til Kontrast.

”Jeg vil opfordre Konservative Studerende til at være aktive i Djøfs studenterpolitik og ad den være med til at diskutere og påvirke Djøfs politiske linje,” tilføjer hun.  

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter