Debat

01.11.20

Joe Biden bør vinde præsidentvalget – for republikanernes skyld

Republikanerne har brug for en genrejsning, og den får de bedst ved at lade en demokrat komme til roret. Trump ærer nemlig hverken partiets ånd eller respekterer forfatningen og dens værdier, hvis man spørger Signe Bøgevald Hansen.

Mange danskere forbinder sikkert det republikanske parti med noget så ondt som imperiet fra Star Wars og Liberal Alliance på speed. Den nuværende præsident, Donald Trump, har ikke ligefrem bidraget til den positive opfattelse af det republikanske parti. Men vi har brug for det republikanske parti. Ikke med Donald Trump i spidsen, men med en, der ærer partiets stolte ånd.

Derfor skal Joe Biden, på trods af sine mange mangler, vælges som den næste præsident. For så bliver trumpismen ikke cementeret, og partiet bliver nødt til at revurdere den nuværende linje samt finde en værdig kandidat til valget i 2024.

I USA er en gruppe af republikanere gået sammen om at danne The Lincoln Project. Gruppen fører kampagne for Joe Bidens valgsejr til præsidentvalget 3. november. Ikke fordi de bakker op om hans til tider noget venstreorienterede politik, men fordi det er vigtigere at få valgt en demokrat, der respekterer forfatningen og de værdier, den repræsenterer, end det er at få valgt en republikaner, der ikke gør det.

Det er ikke fordi Joe Biden bliver en præsident, der får befolkningen til at drømme og kæmpe for frihed. Men han bidrager trods alt ikke til at nedbryde demokratiske normer, værdier og institutioner. Hvis Trump bliver genvalgt, vil det derimod være en cementering af hans politiske vision for det republikanske parti. En vision, hvor det centrale ikke er respekten for demokratiske institutioner, og hvor præsidenten ikke taler borgerne op, men i stedet ned.

Det demokratiske parti har brug for modstand. Særligt i en tid, hvor identitetspolitikken og de ekstremt venstreorienterede holdninger vinder frem internt i det demokratiske parti. Der er brug for et parti, som kæmper for fornuften, den almene amerikaners mulighed for at leve et liv i frihed, men som samtidig har en respekt for grundlæggende demokratiske institutioner.

Liberale demokratier falmer som oftest ikke på grund af kup, revolutioner og borgerkrige, men i stedet ved stemmeboksen, hvis de demokratiske normer og værdier ikke trives godt nok i samfundet. Inden for de seneste fire år er de demokratiske normer i USA blevet kraftigt svækket som følge af Trumps præsidentskab. Blandt andet respekten for politiske modstandere – og accepten af dem som legitime modstandere og eventuelle vindere – er blevet kraftigt udfordret under Trump.

Fx er det ikke længe siden, Trump udtalte, at han ikke kunne love, at magtoverdragelsen ville blive fredelig, hvis det var Biden, der vandt præsidentvalget. Nogle borgerlige vil måske bagatellisere hans skøre udtalelser, hans foragt for pressen og manglende tro på demokratiske institutioner som fx valgsystemet.

For til gengæld har han jo gennemført skattelettelser, lyder argumentet. Men noget må trods alt være vigtigere end skattelettelser. Nemlig de demokratiske normer og værdier, der bør være grundlæggende i et liberalt demokrati. Og det bør en fremtidig republikansk præsident også hylde. Derfor skal Joe Biden vælges, så republikanerne kan genfinde deres ånd. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter