EU-landene vil mandag vedtage nye sanktioner mod Iran. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell, forud for et møde for EU-landenes udenrigsministre mandag i Bruxelles.
Josep Borrell havde fredag en samtale med Irans udenrigsminister, hvor han varslede sanktionerne.
- Vi vil vedtage en meget hård sanktionspakke, siger Josep Borrell.
- Fredag havde jeg en lang diskussion med Irans udenrigsminister. Vi diskuterede henrettelser, og jeg udtrykte EU's bekymring og fordømmelse og fortalte om de sanktioner, som vil komme i dag, siger Borrell.
Han begrunder de nye sanktioner med Irans henrettelse af demonstranter samt våbenforsyninger til Rusland.
- Vi vil sanktionere både af humanitære årsager og på grund af Irans støtte til Rusland i Ukraine.
- Iran bliver ved med at sige, at de ikke har leveret droner til Rusland efter krigens start. Og at de ikke planlægger at sende raketter til Rusland. Lad os nu se, siger Josep Borrell.
I modsætning til sanktionerne mod Rusland ventes sanktionerne mod Iran alene at omfatte personer og juridiske enheder. Der vil ikke være tale om at ramme specifikke sektorer eller eksempelvis eksport af vigtig teknologi, som EU-landene har indført over for Rusland.
I stedet ventes EU-landene at gå efter personer og måske juridiske enheder, der kan knyttes til undertrykkelsen af demonstrationerne i landet eller til eksport af våben til Rusland.
Dermed vil EU-landene øge presset på Iran, der i de seneste dage har hængt to mænd i forbindelse med demonstrationerne i kølvandet på 22-årige Mahsa Aminis død 16. september.
De to mænd er dømt for at stikke sikkerhedsvagter med kniv. Menneskerettighedsgrupper har dog ifølge Reuters anklaget Iran for at torturere den ene af mændene og tvinge ham til at erkende sig skyldig.
- Det var ikke en let samtale, jeg havde med Irans udenrigsminister. For vi talte om, hvad der sker inde i Iran, vi talte om de to mennesker, der blev henrettet, og om våbenforsyninger til Rusland.
- Iran bliver nødt til at forstå, at vi vil fordømme det hårdt. Og vi vil handle for at støtte de iranske kvinder, de fredelige demonstranter og for at afvise dødsstraf, siger Josep Borrell.
Ifølge Amnesty International har anklagemyndigheden i Iran krævet dødsstraf til mindst 28 personer, som har været involveret i demonstrationerne.
Kilde: /ritzau/