Kort Nyt

25.12.22

Putin: Vestens mål er at rive Rusland i stykker

Vores mål er at forene det russiske folk, siger præsident og henviser til det historiske Rusland
Vesten har altid forsøgt på en del og hersk-politik, siger præsident Vladimir Putin i tv-interview 1. juledag. Han gentager, at russere og ukrainere er ét folk.
Vesten har altid forsøgt på en del og hersk-politik, siger præsident Vladimir Putin i tv-interview 1. juledag. Han gentager, at russere og ukrainere er ét folk.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, beskylder i et interview Vesten for forsøg på at "rive Rusland i stykker".

Interviewet vil senere juledag blive vist på Ruslands statslige tv.

- Kernen i alt det her er, at vores geopolitiske modstandere har til hensigt at rive Rusland i stykker, det historiske Rusland, siger han og fortsætter:

- De har altid forsøgt på "del og hersk". Vores mål er noget andet. At forene det russiske folk.

Putin har før brugt begrebet "det historiske Rusland". Som begrundelse for at ukrainere og russere er et og samme folk.

Det var også argumentet, da han for 10 måneder siden iværksatte invasionen i Ukraine og påførte landet en blodig og opslidende krig.

- Vi handler i den rigtige retning, vi beskytter vores nationale interesser, vores borgeres interesser og vort folks, siger Putin i interviewet.

Han gentager, hvad han tidligere har hævdet, at Rusland er "rede til at forhandle med alle deltagere i denne proces for at finde en acceptabel løsning" på krigen.

Ukraine fastholder, at det ikke indgår nogen aftale, så længe Rusland holder ukrainsk land besat.

Det historiske Rusland, som Putin taler om, er formentlig en henvisning til det tsaristiske Rusland og det kommunistiske Sovjetunionen.

Putin bliver i interviewet spurgt til det Patriot-raketforsvarsbatteri, som USA i forbindelse med den ukrainske præsidents besøg i USA i den forløbne uge lovede at levere til Ukraine.

- Selvfølgelig vil vi destruere det 100 procent, svarer Putin.

Patriot er USA's mest avancerede luftværnssystem. Det har længe været efterspurgt af Ukraine. Ikke mindst efter at Rusland i efteråret har sendt store mængder af droner mod ukrainske byer. Det har i alvorlig grad ramt el- og vandforsyningen.

Kilde: /ritzau/AFP

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter