Kort Nyt

21.12.22

WHO-eksperter: Mulig bølge i Kina kan fastholde os i coronakrise

Kina gik for nylig bort fra nultolerancepolitik over for corona. Imens spreder virusset sig i det store land.
Folk tager offentlig transport i Shanghai med mundbind på.
Folk tager offentlig transport i Shanghai med mundbind på.

I mange lande er restriktionerne på retur, men Verdenssundhedsorganisation (WHO) regner fortsat corona for at være en offentlig sundhedskrise af international betydning.

Det kan sagtens være, at verden må blive i denne krisefase noget tid endnu på grund af en potentielt voldsom bølge, som kan være på vej i Kina.

Det siger flere rådgivere og forskere fra WHO til nyhedsbureauet Reuters.

Nogle fremskrivninger viser ifølge mediet, at verdens næststørste økonomi kan stå over for en million coronadødsfald næste år, efter at landet er gået væk fra sin stærkt kritiserede nultolerancepolitik over for virusset.

Det har ændret, hvor verden står i pandemien.

- Spørgsmålet er, om man kan kalde situationen postpandemisk, når så stor en del af verden rent faktisk kun er på vej ind i sin anden bølge, siger virologen Marion Koopmans, som sidder i et rådgivende WHO-udvalg, til Reuters.

- Det står klart, at vi er i en meget anderledes fase af pandemien, men den forestående bølge i Kina er et wildcard.

Så sent som i september sagde WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, at "enden er inden for synsvidde".

Det har fået flere til at spekulere i, om WHO måske kunne være på vej til at afslutte covid-19's klassificering som offentlig sundhedskrise af international betydning - forkortet PHEIC (Public Health Emergency of International Concern). Det er det højeste kriseniveau i WHO.

En sådan krisesituation betyder, at WHO opfordrer til en international respons med for eksempel tiltag inden for overvågning og behandling.

Også USA anser situationen i Kina for at være alvorlig. Derfor har USA tilbudt at dele sine vacciner med Kina

Talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Ned Price mener, at det vil være for hele verdens bedste, hvis der kommer bedre styr på det kinesiske udbrud.

- USA er den største donor af covid-19-vacciner i verden. Vi er klar til fortsat at hjælpe folk rundtomkring i verden, heriblandt i Kina, med både denne og andre former for covid-19-støtte, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det er i høj grad i resten af verdens interesse. Vores covid-19-vacciner er sikre og effektive, og vi har tilbudt dem til lande rundtomkring i verden - uagtet eller på trods af politiske uenigheder.

Det anses for usandsynligt, at Kina vil tage imod det amerikanske tilbud. De to lande har på mange områder et konkurrencepræget forhold.

Efter flere år med nedlukninger, massetest for covid samt rejserestriktioner opgav Kina for nylig meget pludseligt sin omstridte nul-covid-politik i kølvandet på protester.

Nogenlunde samtidig er tallene begyndt at stige i Kina, hvor corona først blev opdaget for cirka tre år siden.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter