Video

03.02.21

Arven efter Auschwitz

Selvom det er 76 år siden, den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz blev befriet, så fylder lejren mere end nogensinde i den offentlige bevidsthed. Ifølge historiker og holocaust-ekspert Torben Jørgensen skyldes det blandt andet, at lejren er blevet et politisk symbol i en humanistisk civilreligion.

“Efter den kolde krig har det været tvingende nødvendigt for os i den vestlige verden at omdefinere, hvad vi er, og her kommer EU også ind i billedet. Og det er altid en svær øvelse, for det er meget nemmere at definere, hvad vi ikke er. Det er der, hvor Auschwitz kommer ind i billedet. For hvad er EU? Ja, det er i hvert fald ikke Auschwitz.”

Det siger gæst i Interviewet Torben Jørgensen. Han er historiker samt holocaust-ekspert og har beskæftiget sig indgående med de nazistiske udryddelseslejre, guidet rundt i Auschwitz et utal af gange og skrevet bogen Stiftelsen om nogle af folkedrabets gerningsmænd.

I dagens udsendelse vender han sammen med Mikkel Andersson, der også har studeret udryddelseslejrenes historie indgående, spørgsmålene om, hvad der er arven fra Auschwitz. De kommer både ind på den unikke rolle, som lejren indtager i den vestlige bevidsthed og selvforståelse, og vender tilstanden for museet og mindesmærket Auschwitz. For hvad skal der egentlig ske med den tidligere lejr, der på få år er gået fra få hundredetusinde besøgende årligt til omtrent to millioner. Det massive og stadigt voksende antal besøgende er nemlig heller ikke uproblematisk, mener Torben Jørgensen.

"Om sommeren er det ikke ualmindeligt, at vi er mellem 10.000 og 15.000 mennesker derinde. Og jeg erindrer, at jeg engang var derinde samtidig med en gruppe unge briter i bar overkrop, der fejrede polterabend med en dåsebajer i hånden. Og jeg spørger mig selv: Hvad er den dybere mening med det egentlig? Nogle af de spørgsmål, jeg hører stillet, udstiller en afgrundsdyb uvidenhed om, hvad der er forestillet, og jeg ser rigtig mange mennesker, som er der for at kunne sætte flueben ud for Auschwitz. Så har man været dér, ligesom man også har set eiffeltårnet."

Ovenstående er kun et lille uddrag af dagens program. Se det hele i videoen herover.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter