Video

Arven efter Auschwitz

03. feb. 2021

Selvom det er 76 år siden, den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz blev befriet, så fylder lejren mere end nogensinde i den offentlige bevidsthed. Ifølge historiker og holocaust-ekspert Torben Jørgensen skyldes det blandt andet, at lejren er blevet et politisk symbol i en humanistisk civilreligion.

“Efter den kolde krig har det været tvingende nødvendigt for os i den vestlige verden at omdefinere, hvad vi er, og her kommer EU også ind i billedet. Og det er altid en svær øvelse, for det er meget nemmere at definere, hvad vi ikke er. Det er der, hvor Auschwitz kommer ind i billedet. For hvad er EU? Ja, det er i hvert fald ikke Auschwitz.”

Det siger gæst i Interviewet Torben Jørgensen. Han er historiker samt holocaust-ekspert og har beskæftiget sig indgående med de nazistiske udryddelseslejre, guidet rundt i Auschwitz et utal af gange og skrevet bogen Stiftelsen om nogle af folkedrabets gerningsmænd.

I dagens udsendelse vender han sammen med Mikkel Andersson, der også har studeret udryddelseslejrenes historie indgående, spørgsmålene om, hvad der er arven fra Auschwitz. De kommer både ind på den unikke rolle, som lejren indtager i den vestlige bevidsthed og selvforståelse, og vender tilstanden for museet og mindesmærket Auschwitz. For hvad skal der egentlig ske med den tidligere lejr, der på få år er gået fra få hundredetusinde besøgende årligt til omtrent to millioner. Det massive og stadigt voksende antal besøgende er nemlig heller ikke uproblematisk, mener Torben Jørgensen.

"Om sommeren er det ikke ualmindeligt, at vi er mellem 10.000 og 15.000 mennesker derinde. Og jeg erindrer, at jeg engang var derinde samtidig med en gruppe unge briter i bar overkrop, der fejrede polterabend med en dåsebajer i hånden. Og jeg spørger mig selv: Hvad er den dybere mening med det egentlig? Nogle af de spørgsmål, jeg hører stillet, udstiller en afgrundsdyb uvidenhed om, hvad der er forestillet, og jeg ser rigtig mange mennesker, som er der for at kunne sætte flueben ud for Auschwitz. Så har man været dér, ligesom man også har set eiffeltårnet."

Ovenstående er kun et lille uddrag af dagens program. Se det hele i videoen herover.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.