Mikkel Andersson

Mikkel Andersson (f. 1979) er chefredaktør på Kontrast, BA i historie og kandidat i analytisk journalistik samt medgrundlægger af RokokoPosten. Han har gennem det sidste årti skrevet journalistik, anmeldelser, satire og debatstof for blandt andre Berlingske, Weekendavisen og Jyllands-Posten, været vært på Radio24syvs mediemagasin Q&A og er desuden en hyppigt anvendt debattør i en lang række formater. Når han ikke skriver, hvad han oftest gør, kan han godt lide at læse om lingvistik og holde sin græsplæne pænt nyklippet.

PodcastDen Blå Time: Hvad er løsningen på liberalismens krise?

I årene omkring årtusindets først årtiskifte havde liberale tidsånden i ryggen som aldrig før. CEPOS satte dagsordenen, Liberal Alliance stormede frem, og ungdommen flokkede om invdividualisme og frihed. Men i dag tyder meningsmålingerne på, at færre danskere end nogensinde i nyere tid vil sætte deres kryds ved et erklæret liberalt parti. Hvad gik galt, og kan liberalismen rejse sig igen? Det og en hel del mere debatterer et udsøgt panel i dagens Blå Time.

PodcastDen Blå Time: Er Søren Pape blå bloks nye leder, og hvad er borgerlig familiepolitik?

Kan Søren Pape lede blå blok? Hvordan udfordrer et historisk splittet borgerligt Danmark en lige så historisk stærk socialdemokratisk regering – og hvad er egentlig det borgerlige bud på familiepolitik? Det vender panelet i premiereudgaven af Kontrasts nye debatprogram.

VideoArven efter Auschwitz

Selvom det er 76 år siden, den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz blev befriet, så fylder lejren mere end nogensinde i den offentlige bevidsthed. Ifølge historiker og holocaust-ekspert Torben Jørgensen skyldes det blandt andet, at lejren er blevet et politisk symbol i en humanistisk civilreligion.

Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons
AnalyseDrømmen om den anstændige borgerlige

Mikkel Andersson: Der er trængsel på den politiske midte, og spørgsmålet er, om der ikke snart er flere partier for anstændige borgerlige, end der er vælgere til dem.

VideoNy borgerlig LGBT-gruppe: Der findes kun to køn

LGBT-dagsordenen er blevet kapret af den yderste venstrefløj, som har gjort offerroller og et utal af kønsidentiteter til et statussymbol i kampen for minoritetsstatus. Det fortæller Marcus Dib Jensen, som er transseksuel og stifter af en ny borgerlig og islamkritisk LGBT-gruppe, der erklærer, at de kæmper for ligestilling – ikke særstilling.

VideoNye Borgerlige: Det er afgørende, at Danmark ikke er underlagt EU-domstolen

Brexit bør inspirere Danmark til at forlade EU, sikre kontrol med egne grænser og gøre sig fri af EU-domstolens indflydelse, mener Nye Borgerliges EU-ordfører Peter Seier Christensen. Partiet ønsker i stedet, at Danmark skal søge optagelse i handelssamarbejdet EFTA, sammen med bl.a. Schweiz og Norge.

VideoPernille Vermund: “Ingen har ringet og bedt om at få 1990'erne tilbage”

Når midtervælgerne er blevet mere røde på fordelingspolitikken, skyldes det ikke mindst de borgerlige partier, der har forsømt at koble økonomisk politik til frihedsbegrebet og glemt at tale borgerligheden op, siger Pernille Vermund i dagens program, hvor hun og Henrik Dahl også ser nærmere på de mange borgerlige, der drømmer sig tilbage til 1990’erne.

Foto: Martin Falbisoner, Wikimedia Commons
DebatStatskup for idioter

Heldigvis er Trump for ubegavet til at udtænke endsige udføre et “rigtigt” statskup, men hans narcissisme og despekt for demokratiske institutioner formåede ikke desto mindre at opgejle hans tilhængere til at angribe hjertet i det amerikanske folkestyre og udstille landet som mere polariseret og ustabilt end nogensinde før i efterkrigstiden.

Foto: Andrzej Rembowski, Pixabay
DebatEU's vaccinesvigt

Hvis EU-borgere får vacciner langt senere end lande som Storbritannien, Israel og USA og dermed risikerer forlængede nedlukninger og flere syge og døde, har EU fejlet massivt i sin største og hidtil mest afgørende prøve.

VideoRedaktørens nytårstale

Hvad er det borgerlige Danmarks tilstand og udfordringer ved indgangen til 2021? Kontrasts chefredaktør giver sit bud.

Foto: Screenshot, statsministeriet.dk
AnalyseSatsede de danske myndigheder på flokimmunitet?

Efter mere end 8.000 døde raser den svenske debat om landets fejlslagne eksperiment med flokimmunitet gennem smitte. Men en del tyder på, at også danske myndigheder indledningsvis satsede på, at vejen ud af pandemien var flokimmunitet gennem smitte. En tilgang, som ifølge deres egne tal ville indebære mindst 10.000 døde danskere.

VideoVirker nedlukninger?

CEPOS' Jonas Herby mener, at det er frivillig adfærd og ikke politisk dikterede nedlukninger, der tidligere har drevet smitten ned i en lang række lande, inklusive Danmark. Men er det virkelig det, forskningen viser, og hvorfor har alle lande, der forsøgte sig med frivillighed, for længst forladt den strategi?

VideoEr Socialdemokratiets rosehær nogle whiny ass bitches?

Mikkel Andersson er chefredaktør for det blå medie Kontrast, mens Niels Jespersen står i spidsen for røde Pio. Af og til tager de et afbræk fra den travle hverdag i den fjerde statsmagts tjeneste og mødes i den eksklusive Chefredaktørernes Loge i det allerinderste indre København til en beleven mediepassiar.

Foto: Ninian Reid, Flickr
DebatMikkel Andersson: Regeringens uforståelige covid-svigt

Den socialdemokratiske regering har forspildt en unik chance for at opbygge det effektive beredskab til covid-håndtering, som i en række asiatiske lande effektivt har holdt dødstallet og skaden på BNP i bund.

Foto: seier+seier, Wikimedia Commons
DebatDen røde fredning af DR bliver forhåbentlig en pyrrhussejr

Mikkel Andersson: Enhedslisten, Radikale og SF sikrede ved finanslovsforhandlingerne 900 mio. kr. til et stadig mere irrelevant DR. Som borgerlig kan man dog glæde sig over, at statsradiofoniens mest stålsatte støtter nu næsten kun findes på den værdipolitiske venstrefløj, der næppe kan frede kolossen for evigt. Det mener Mikkel Andersson.

DebatFor medlemmer: Mchangama og Messerschmidt debatterer kristendom

Til fredagens livestreamede medlemsarrangement debatterede Jacob Mchangama og Morten Messerschmidt både kristendommens betydning for frihedsrettigheder og dagens Danmark, det legitime i at reducere islams indflydelse - samt et, måske, voksende ideologisk skel mellem konservative og liberale. Er du medlem af Kontrast, kan du se debatten her.

DebatSelv ikke en minkskandale kan ændre på, at vælgerne finder blå bloks covidhåndtering utroværdig

Mikkel Andersson: Rød blok og S står i seneste måling bedre end før minkkrisen, og så længe blå blok ikke formår at formulere en troværdig covidpolitik, der også tager smittebekæmpelse alvorligt, ændrer det sig næppe.

Video“De her mennesker går ikke ind for fri kunst”

En hård kerne af identitetspolitiske studerende sætter både den sociale og kunstneriske dagsorden på Kunstakademiet og har skabt et miljø præget af udskamning og kunstnerisk ensretning. Det fortæller journalist Poul Pilgaard Johnsen, som har dækket udviklingen på akademiet, i ugens udgave af Interviewet.

VideoGår epidemiloven for vidt?

Giver regeringens planlagte epidemilov for meget magt til regeringen, og er balancen mellem borgernes rettigheder og smittebekæmpelse skæv? Sundhedsordførerne Henrik Dahl og Stinus Lindgreen diskuterer, om glasset er halvt tomt eller halvt fyldt.

VideoBåde regering og opposition spiller højt spil i minksag

Regeringens grundlovsbrud i sagen om covidsmitte blandt mink vil få alvorlige konsekvenser for regeringen, mens oppositionen skal passe på ikke at overspille sin hånd og fremstå mere optaget af at sikre landbrug end folkesundhed. Det mener tidligere rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen Jesper Kraft.

Foto: Szilas, Nationalmuseum, Stockholm, Wikipedia
DebatStøt værket “Fjernelse af al offentlig finansiering af Kunstakademiet”

Mikkel Andersson præsenterer et provokerende samtidskunstværk, der afsøger grænserne mellem offentlig forvaltning, uddannelsespolitik og samtidskunst.

Foto: Visuals3Dde, Pixabay.com
DebatMikkel Andersson: Mit spændende covid-eventyr!

OK, faktisk er det ikke særligt spændende. Det handler mest om at være sløj i en kælder på Amager.

Foto: Mogens Engelund, Wikipedia
DebatVictimblameren Bonnichsen

Mikkel Andersson: Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen har ikke alene fejlvurderet terrortrusler markant, han insisterer også på at gøre potentielle ofre for terror medansvarlige for den vold, som ekstremister ønsker at påføre dem.

ArtikelChefredaktøren: Velkommen til Kontrast!

Mikkel Andersson byder dig hjerteligt velkommen til Kontrast - Danmarks borgerlige medie.