Mikkel Andersson

Mikkel Andersson (f. 1979) er chefredaktør på Kontrast, BA i historie og kandidat i analytisk journalistik samt medgrundlægger af RokokoPosten. Han har gennem det sidste årti skrevet journalistik, anmeldelser, satire og debatstof for blandt andre Berlingske, Weekendavisen og Jyllands-Posten, været vært på Radio24syvs mediemagasin Q&A og er desuden en hyppigt anvendt debattør i en lang række formater. Når han ikke skriver, hvad han oftest gør, kan han godt lide at læse om lingvistik og holde sin græsplæne pænt nyklippet.

Video

Mikkel Andersson

06/05/2021

Historiker: Tyrkiet er i høj grad bygget på folkedrab

USA’s præsident har nu anerkendt udryddelsen af 1,5 million armeniere. Det er opsigtsvækkende, siden Tyrkiet benægter folkedrabet og modarbejder forskning. Det bekræfter historiker Matthias Bjørnlund, der selv har oplevet tyrkisk pres.

Mikkel Andersson om flygtningedebatten
Debat

Mikkel Andersson

04/05/2021

Debatten om syriske flygtninge er en pseudodebat

Mikkel Andersson: Debatten om hjemsendte syrere handler grundlæggende ikke om, hvor fredeligt der er i Damaskus, eller om enkeltpersoner. Det centrale spørgsmål er, hvorvidt flygtninge skal blive til indvandrere.

Podcast

Mikkel Andersson

01/05/2021

Den Blå Time: Fejlvurderede de borgerlige covidhåndteringen, og er Rohde KD's frelser?

Fejlede blå blok med sin åbn-alt-i-går-strategi, nu hvor Danmark ser ud til at komme bedre ud af covidkrisen både økonomisk og sundhedsmæssigt end langt de fleste? Kan Jens Rohde sikre KD's genopstandelse, og viser Asgers Juhls crowdfundede ‘En Uafhængig Morgen’-radio, at man roligt kan skrue ned for mediestøtten?

Podcast

Mikkel Andersson

24/04/2021

Den Blå Time: Hvad vil Løkkes parti, gjorde kapitalismen fodbolden fortræd, og har Mette skabt en frihedskrise?

Hvad er Lars Løkkes partis visioner ifølge partiets tovholder? Var det kuldsejlede fodboldprojekt, European Super League en velkommen garant for spændende kampe eller amokløben kapitalisme? Og har Mette Frederiksen kastet Danmark ud i en frihedskrise, eller leder blå blok bare efter hår i suppen?

Video

Mikkel Andersson

18/04/2021

Trans og Tradition: "Man skal ikke give undskyldninger til de mennesker - det er ammunition for dem"

Marcus Dib Jensen er vært på Trans og Tradition, og som ung, borgerlig og transseksuel er han optaget af fordomme og kontroverser ved at være både en minoritet og højreorienteret - og af hvordan identitetspolitik kaster skygger over Vesten. Første gæst er Tobias Pultz, forfatter til et kraftigt udfald mod LGBT+ Danmark.

Podcast

Mikkel Andersson

17/04/2021

Den Blå Time: Er socialdemokraterne ved at vinde provinsen, og kan identitetspolitik blive et blåt trumfkort?

I dagens blå time ser panelet nærmere på, om Socialdemokraterne med en stærk decentraliseringsdagsorden er ved at vinde provinsvælgerne, om Lars Løkkes nye parti kan trække vælgere over midten, og - med afsæt i Mikkel Anderssons ømme fremføring af Sikander Siddiques Ramadansang - om identitetspolitik er en trussel eller gave til de borgerlige.

Podcast

Mikkel Andersson

10/04/2021

Den Blå Time: Kan Kunstakademiet reddes, og har de borgerlige en vision for København?

Kan det bustehærværksramte Kunstakademi reddes fra identitetspolitikkens kløer af en ny rektor, hvad er de borgerlige bud på Københavns fremtid, og er mediernes fokus i forbindelse med hjemsendelse af flygtninge fordrejet?

danske kvindelige syrienskrigere blev lokket af hoppeborge
Debat

Mikkel Andersson

09/04/2021

Dansk presse i kalifatets hoppeborg

Mikkel Andersson: Medierne svømmer over med mere eller mindre kælne og kampagnejournalistiske interviews med IS-frivillige, der udbreder sig om deres søde katte, fredelige fremtidsdrømme, eller at de blev lokket til kalifatet af en hoppeborg. Imens bliver de ufattelige forbrydelser i regimet, som kvinderne støttede, reduceret til parenteser.

Podcast

Mikkel Andersson

03/04/2021

Den Blå Time: Er Mette Frederiksen det mindst ringe borgerlige valg?

I en klumme i Jyllands-Posten erklærer Rune Selsing, at han foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Men hvorfor nu det? Derudover ser panelet også nærmere på, om blå blok er ved at overhale S venstre om på udlændingepolitikken, og debatterer juridisk kønsskifte for børn.

Ruiner af byen Sinjar. Foto: Levi Clancy, Wikipedia
Debat

Mikkel Andersson

28/03/2021

Hr. Holms fornemmelse for skyld

Mikkel Andersson: Forsøg på at relativere kvindelige IS-frivilliges aktive og selvvalgte bidrag til en terrorpromoverende folkedrabsstat med, at de – måske – ikke individuelt udførte drab og terror, er som at høre en bogholder i Auschwitz forsvare sig med, at vedkommende skam ikke personligt slog nogen ihjel.

Podcast

Mikkel Andersson

27/03/2021

Den Blå Time: Har den røde populisme sejret, og hvad gør vi med syrienskrigerne?

Trump er fortid i USA, og i en række lande står bevægelser, der ofte betegnes højrepopulistiske, svagere end nogensinde. Men måske har populismen i virkeligheden sejret i en rød variant – i Danmark? Herefter debatterer panelet intenst, hvad Danmark bør stille op med de kvindelige syriensfrvillige og deres børn.

Foto: Levi Meir Clancy, Unsplash
Debat

Mikkel Andersson

23/03/2021

Mikkel Andersson: Danmark skal ikke løfte en finger for Islamisk Stat-frivillige

Selv hvis kvinderne, der tilsluttede sig Islamisk Stat, ikke udgjorde den mindste sikkerhedsrisiko, skulle den danske stat ikke løfte en finger for at hjælpe folk, der rejste tusinder af kilometer for at slutte sig til en folkemorderisk terrorstat, som arbejdede for drab på danskere og Danmarks udslettelse.

Podcast

Mikkel Andersson

20/03/2021

Den Blå Time: Er Aftenlandets undergang i gang, og er coronastraffene gået amok? Med Fuglede, Støvring og Pavlov

2020 var ifølge The Economist det værste år for demokratiet efter årtusindskiftet. I en lang række lande er demokratiet presset eller på tilbagegang, og mens Kina effektivt har nedkæmpet covid og står til rekordvækst, er både EU og USA præget af splittelse pressede økonomier. Er det ekspanderende demokratis epoke endelig slut? Derudover ser panelet også nærmere på, om regeringens coronastraffe er ude af proportioner, og tilbage på et år i pandemiens tegn.

Panelet i Den Blå Time 13/3: Astrid Johanne Høg, Cille Hald Egholm og Karina Bergman
Podcast

Mikkel Andersson

13/03/2021

Den Blå Time: Hvad skal borgerlige kvinder med en kampdag, og hvad er status efter tre år med #metoo?

I dagens Blå Time debatterer panelet, hvad man som borgerlig kvinde skal stille op med 8. marts. For har blå kvinder brug for en kampdag og i givet fald til hvad? Derudover vender panelet, om MeToo har vist sig at være det nødvendige pust, der skal blæse forældede normer og adfærdsmønstre ud af samfundets vinduer, eller kønspolitisk aktivisme, der er gået over gevind?

Podcast

Mikkel Andersson

06/03/2021

Den Blå Time: Er uddannelse og arbejde nok til at sikre integration, og spiller kultur en rolle for covidsmitte?

I dagens blå time diskuterer panelet, om det er meningsfuldt at oplyse religion i forbindelse med statsborgerskab, om kultur og religion har noget med forhøjet smittespredning at gøre, og om uddannelse og bedre arbejdsmarkedsdeltagelse er de afgørende parametre for vellykket integration.

Podcast

Mikkel Andersson

27/02/2021

Den Blå Time: Vinder blå blok på covidsplittelse, og er grænsen mellem forskning og rød aktivisme ved at forsvinde?

Dagens panel i Den Blå Time ser nærmere på den langsomme genåbning af Danmark og den splittelse, det har medført i det politiske landskab, og vender derefter Metoo, råddenskab og straf i den danske mediebranche og debatterer afslutningsvis de stadig mere flydende grænser mellem videnskab og venstreorienteret aktivisme i den akademiske verden.

Podcast

Mikkel Andersson

20/02/2021

Den Blå Time: Hvad er løsningen på liberalismens krise?

I årene omkring årtusindets først årtiskifte havde liberale tidsånden i ryggen som aldrig før. CEPOS satte dagsordenen, Liberal Alliance stormede frem, og ungdommen flokkede om invdividualisme og frihed. Men i dag tyder meningsmålingerne på, at færre danskere end nogensinde i nyere tid vil sætte deres kryds ved et erklæret liberalt parti. Hvad gik galt, og kan liberalismen rejse sig igen? Det og en hel del mere debatterer et udsøgt panel i dagens Blå Time.

Podcast

Mikkel Andersson

13/02/2021

Den Blå Time: Er Søren Pape blå bloks nye leder, og hvad er borgerlig familiepolitik?

Kan Søren Pape lede blå blok? Hvordan udfordrer et historisk splittet borgerligt Danmark en lige så historisk stærk socialdemokratisk regering – og hvad er egentlig det borgerlige bud på familiepolitik? Det vender panelet i premiereudgaven af Kontrasts nye debatprogram.

Video

Mikkel Andersson

03/02/2021

Arven efter Auschwitz

Selvom det er 76 år siden, den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz blev befriet, så fylder lejren mere end nogensinde i den offentlige bevidsthed. Ifølge historiker og holocaust-ekspert Torben Jørgensen skyldes det blandt andet, at lejren er blevet et politisk symbol i en humanistisk civilreligion.

Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons
Analyse

Mikkel Andersson

29/01/2021

Drømmen om den anstændige borgerlige

Mikkel Andersson: Der er trængsel på den politiske midte, og spørgsmålet er, om der ikke snart er flere partier for anstændige borgerlige, end der er vælgere til dem.

Video

Mikkel Andersson

27/01/2021

Ny borgerlig LGBT-gruppe: Der findes kun to køn

LGBT-dagsordenen er blevet kapret af den yderste venstrefløj, som har gjort offerroller og et utal af kønsidentiteter til et statussymbol i kampen for minoritetsstatus. Det fortæller Marcus Dib Jensen, som er transseksuel og stifter af en ny borgerlig og islamkritisk LGBT-gruppe, der erklærer, at de kæmper for ligestilling – ikke særstilling.

Video

Mikkel Andersson

20/01/2021

Nye Borgerlige: Det er afgørende, at Danmark ikke er underlagt EU-domstolen

Brexit bør inspirere Danmark til at forlade EU, sikre kontrol med egne grænser og gøre sig fri af EU-domstolens indflydelse, mener Nye Borgerliges EU-ordfører Peter Seier Christensen. Partiet ønsker i stedet, at Danmark skal søge optagelse i handelssamarbejdet EFTA, sammen med bl.a. Schweiz og Norge.

Video

Mikkel Andersson

10/01/2021

Pernille Vermund: “Ingen har ringet og bedt om at få 1990'erne tilbage”

Når midtervælgerne er blevet mere røde på fordelingspolitikken, skyldes det ikke mindst de borgerlige partier, der har forsømt at koble økonomisk politik til frihedsbegrebet og glemt at tale borgerligheden op, siger Pernille Vermund i dagens program, hvor hun og Henrik Dahl også ser nærmere på de mange borgerlige, der drømmer sig tilbage til 1990’erne.

Foto: Martin Falbisoner, Wikimedia Commons
Debat

Mikkel Andersson

07/01/2021

Statskup for idioter

Heldigvis er Trump for ubegavet til at udtænke endsige udføre et “rigtigt” statskup, men hans narcissisme og despekt for demokratiske institutioner formåede ikke desto mindre at opgejle hans tilhængere til at angribe hjertet i det amerikanske folkestyre og udstille landet som mere polariseret og ustabilt end nogensinde før i efterkrigstiden.

Foto: Andrzej Rembowski, Pixabay
Debat

Mikkel Andersson

03/01/2021

EU's vaccinesvigt

Hvis EU-borgere får vacciner langt senere end lande som Storbritannien, Israel og USA og dermed risikerer forlængede nedlukninger og flere syge og døde, har EU fejlet massivt i sin største og hidtil mest afgørende prøve.

Video

Mikkel Andersson

01/01/2021

Redaktørens nytårstale

Hvad er det borgerlige Danmarks tilstand og udfordringer ved indgangen til 2021? Kontrasts chefredaktør giver sit bud.

Foto: Screenshot, statsministeriet.dk
Analyse

Mikkel Andersson

27/12/2020

Satsede de danske myndigheder på flokimmunitet?

Efter mere end 8.000 døde raser den svenske debat om landets fejlslagne eksperiment med flokimmunitet gennem smitte. Men en del tyder på, at også danske myndigheder indledningsvis satsede på, at vejen ud af pandemien var flokimmunitet gennem smitte. En tilgang, som ifølge deres egne tal ville indebære mindst 10.000 døde danskere.

Video

Mikkel Andersson

20/12/2020

Virker nedlukninger?

CEPOS' Jonas Herby mener, at det er frivillig adfærd og ikke politisk dikterede nedlukninger, der tidligere har drevet smitten ned i en lang række lande, inklusive Danmark. Men er det virkelig det, forskningen viser, og hvorfor har alle lande, der forsøgte sig med frivillighed, for længst forladt den strategi?

Video

Mikkel Andersson

13/12/2020

Er Socialdemokratiets rosehær nogle whiny ass bitches?

Mikkel Andersson er chefredaktør for det blå medie Kontrast, mens Niels Jespersen står i spidsen for røde Pio. Af og til tager de et afbræk fra den travle hverdag i den fjerde statsmagts tjeneste og mødes i den eksklusive Chefredaktørernes Loge i det allerinderste indre København til en beleven mediepassiar.

Foto: Ninian Reid, Flickr
Debat

Mikkel Andersson

12/12/2020

Mikkel Andersson: Regeringens uforståelige covid-svigt

Den socialdemokratiske regering har forspildt en unik chance for at opbygge det effektive beredskab til covid-håndtering, som i en række asiatiske lande effektivt har holdt dødstallet og skaden på BNP i bund.

Foto: seier+seier, Wikimedia Commons
Debat

Mikkel Andersson

07/12/2020

Den røde fredning af DR bliver forhåbentlig en pyrrhussejr

Mikkel Andersson: Enhedslisten, Radikale og SF sikrede ved finanslovsforhandlingerne 900 mio. kr. til et stadig mere irrelevant DR. Som borgerlig kan man dog glæde sig over, at statsradiofoniens mest stålsatte støtter nu næsten kun findes på den værdipolitiske venstrefløj, der næppe kan frede kolossen for evigt. Det mener Mikkel Andersson.

Debat

Mikkel Andersson

05/12/2020

For medlemmer: Mchangama og Messerschmidt debatterer kristendom

Til fredagens livestreamede medlemsarrangement debatterede Jacob Mchangama og Morten Messerschmidt både kristendommens betydning for frihedsrettigheder og dagens Danmark, det legitime i at reducere islams indflydelse - samt et, måske, voksende ideologisk skel mellem konservative og liberale. Er du medlem af Kontrast, kan du se debatten her.

Debat

Mikkel Andersson

02/12/2020

Selv ikke en minkskandale kan ændre på, at vælgerne finder blå bloks covidhåndtering utroværdig

Mikkel Andersson: Rød blok og S står i seneste måling bedre end før minkkrisen, og så længe blå blok ikke formår at formulere en troværdig covidpolitik, der også tager smittebekæmpelse alvorligt, ændrer det sig næppe.

Video

Mikkel Andersson

29/11/2020

“De her mennesker går ikke ind for fri kunst”

En hård kerne af identitetspolitiske studerende sætter både den sociale og kunstneriske dagsorden på Kunstakademiet og har skabt et miljø præget af udskamning og kunstnerisk ensretning. Det fortæller journalist Poul Pilgaard Johnsen, som har dækket udviklingen på akademiet, i ugens udgave af Interviewet.

Video

Mikkel Andersson

22/11/2020

Går epidemiloven for vidt?

Giver regeringens planlagte epidemilov for meget magt til regeringen, og er balancen mellem borgernes rettigheder og smittebekæmpelse skæv? Sundhedsordførerne Henrik Dahl og Stinus Lindgreen diskuterer, om glasset er halvt tomt eller halvt fyldt.

Video

Mikkel Andersson

18/11/2020

Både regering og opposition spiller højt spil i minksag

Regeringens grundlovsbrud i sagen om covidsmitte blandt mink vil få alvorlige konsekvenser for regeringen, mens oppositionen skal passe på ikke at overspille sin hånd og fremstå mere optaget af at sikre landbrug end folkesundhed. Det mener tidligere rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen Jesper Kraft.

Foto: Szilas, Nationalmuseum, Stockholm, Wikipedia
Debat

Mikkel Andersson

15/11/2020

Støt værket “Fjernelse af al offentlig finansiering af Kunstakademiet”

Mikkel Andersson præsenterer et provokerende samtidskunstværk, der afsøger grænserne mellem offentlig forvaltning, uddannelsespolitik og samtidskunst.

Foto: Visuals3Dde, Pixabay.com
Debat

Mikkel Andersson

13/11/2020

Mikkel Andersson: Mit spændende covid-eventyr!

OK, faktisk er det ikke særligt spændende. Det handler mest om at være sløj i en kælder på Amager.

Foto: Mogens Engelund, Wikipedia
Debat

Mikkel Andersson

02/11/2020

Victimblameren Bonnichsen

Mikkel Andersson: Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen har ikke alene fejlvurderet terrortrusler markant, han insisterer også på at gøre potentielle ofre for terror medansvarlige for den vold, som ekstremister ønsker at påføre dem.

Artikel

Mikkel Andersson

01/11/2020

Chefredaktøren: Velkommen til Kontrast!

Mikkel Andersson byder dig hjerteligt velkommen til Kontrast - Danmarks borgerlige medie.