Video

Ekspert: EU’s asylsystem er uretfærdigt og dysfunktionelt

03. jun. 2021

Det europæiske asylsystem er forældet og uegnet til at håndtere de voksende udfordringer med migration, som Europa står over for. Det er den hårde dom fra ekspert Morten Lisborg i Interviewet på Kontrast.

Sammenlignet med årene under migrantkrisen kommer der lige nu ganske få asylansøgere til Danmark. Men ser man på demografien og andre tendenser, tyder intet på, at migrantpresset mod Europa vil tage af.

Interviewet på Kontrast har besøg af Morten Lisborg for at blive klogere på situationen. Han er migrationsekspert med særligt fokus på illegal migration og menneskesmugling. 

Morten Lisborg præsenterer begrebet territorialkontakt. Et juridisk begreb, som er lige så vigtigt, som det er ukendt for de fleste: 

"Det handler om, at du har ret til at søge beskyttelse i et bestemt land, hvor du fysisk betræder statens jord, territorium, og ikke før. Det betyder, at hvis du er nordafrikaner eller kommer fra Sydasien og gerne vil have beskyttelse i Europa, er der kun en måde at gøre det på, og det er at begive sig afsted mod Europa og få fysisk kontakt med en europæisk stat. Først i det øjeblik har du mulighed for at søge og eventuelt få en opholdstilladelse. Ellers har du minimale chancer."

Morten Lisborg har erfaring med området både fra ansættelse i Udlændingestyrelsen, FN, EU og Dansk Flygtningehjælp. Hans firma, Migration Management Advice, har blandt andet assisteret Socialdemokratiet i asylspørgsmålet. 

Ved Middelhavet, hvor migranterne sejler til Europa under kummerlige forhold, har Morten Lisborg selv set konsekvensen af en international udlændingepolitik baseret på territorialkontakt.

“Vi så, at nogle af gummibåde ikke engang havde motorer. Smuglerne sejlede dem ud med en gummibåd med motor og efterlod migranterne i en båd uden, fordi man vidste, at de blev reddet af NATO's flådefartøjer eller de mange NGO-fartøjer, som også lå der på daværende tidspunkt.” 

Frustrationen gjaldt også store dele af det politiske Europe, for politik er ikke holdbar, mener Morten Lisberg. Men vi kan heller ikke håbe på, at løsningen bliver hjemsendelser i stor skala: 

"Når folk først er kommet til Europa, er det meget, meget vanskeligt at sende dem tilbage igen. Så det primære mål og politikken, også for den danske stat, er at begrænse ankomsten af asylansøgere. EU er i dag villig til tiltag, der var utænkelige før flygtningekrisen," konstaterer migrationseksperten.

Hvad er så løsningen? Ifølge Morten Lisborg vil det nok være uundgåeligt at tage et opgør med de konventioner, der sætter territorialkontakt som rammen for asylsystemet. FN’s flygtningekonvention er skrevet i 1951, lige efter 2. verdenskrig, hvor territorialkontakt gav mere mening, men håbløst forældet i dag, siger Lisborg. 

“Det vil være nødvendigt med en reform, og den brede befolkning i Europa støtter jo også op om det og ønsker at begrænse migrationen. Hvis ikke EU og medlemsstaterne gør det, vil der ske nogle radikale ændringer politisk. Det er, hvad jeg frygter."

Hør også om, hvad der kommer ud af, at mange forskere er jurister og/eller mangler den praktiske erfaring med problemstillingerne. Og hvor optimistisk Morten Lisborg er, i forhold til om det lykkes for Danmark og Europa at lave et bedre system, inden det går rivende galt.Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.