Nye Borgerlige har siden partiets stiftelse ønsket Danmark ud af EU. Men Brexit har givet partiet blod på tanden i forhold til at følge det britiske eksempel, og i dagens Interviewet fortæller EU-ordfører Peter Seier Christensen, hvad man mener skal være det handelsmæssige alternativ til EU efter en eventuel “Dexit”.
“Vi har hele tiden ment, at Danmark melder sig ud af EU, men vi mener også, det er klogt at kunne pege på et alternativ. Der er vi endt på at foreslå, at Danmark søger om optagelse i EFTA, når vi har haft en folkeafstemning, og vi forhåbentlig melder os ud af EU,” siger han og fortsætter.
“Det er et handelssamarbejde, som består af Island, Norge, Schweiz og Lichtenstein. Der mener vi, Danmark vil passe rigtig godt ind. Ikke alene vil vi kunne handle med landene i EFTA, men man har også en lang række handelsaftaler med andre lande, som gør, vi ville stå langt stærkere, hvis vi kom ud og var helt på egen hånd.”
Seier Christensen mener, det er særligt lovende, at Storbritannien har fået en aftale, hvor man ikke længere er underlagt EU-domstolen, hvor dommerne ikke er folkevalgte, men har stor indflydelse på medlemslandenes politik.
“Der sidder nogle dommere og faktisk laver lovgivning - dommere, som ikke er folkevalgte eller kan fjernes fra bestillingen igen på politisk vis,” siger han og fortsætter:
“Eksempelvis har vi lige i Danmark fået pålagt, at mænd også skal have en vis mængde af den samlede barsel - ikke fordi jeg har noget imod, at mænd tager barsel, men det skal EU ikke blande sig i. Det har EU-domstolen gjort med henvisning til, at det ville være hæmmende for arbejdskraftens frie bevægelsesfrihed, hvis mænd ikke fik en bestemt mængde barsel. Det er jo fuldstændig absurd, at de skal lovgive om den slags. Det kan vi sagtens finde ud af selv i Danmark.”
Det er muligt at ændre folks holdning
Ifølge Peter Seier Christensen er det også et stort problem, at mange danskere ikke helt er klar over, hvor store økonomiske konsekvenser EU-beslutninger har.
“Der er behov for, at befolkningen forstår, hvilken meget voldsom ændring af EU der er sket, i kraft af at man nu får ret til at indkræve skatter og omfordele enorme beløb,” forklarer han og tilføjer, at stod det til Nye Borgerlige, ville danskerne have haft mulighed for at tage stilling til EU’s hjælpepakke til Sydeuropa ved en vejledende folkeafstemning.
“Mit gæt ville være, at der er en meget stor del af den danske befolkning, som ikke synes, det er en god idé, at vi forærer 75 milliarder væk til nogle lande, der står i en dårligere økonomisk situation, end vi gør, fordi de ikke har lavet de samme reformer eller været lige så seriøse omkring den økonomiske politik, som vi har været i Danmark. Det kan jeg ikke se det rimelige i, og det tror jeg en stor del af befolkningen ville være enig i.”
Selvom antallet af danskere, der støtter en dansk EU-exit, er temmelig begrænset, så er Peter Seier dog optimistisk i forhold til en kommende afstemning.
“Det, der kan rykke noget, er, hvis befolkningen ændrer holdning. Det så vi også med udlændingepolitikken, som også var et emne, man ikke talte reelt om i mange år, indtil det til sidst blev åbenlyst, at befolkningen var så utilfredse med den førte politik, at man blev nødt til at tage det op. Det kommer ikke til at ske i morgen, men jeg er et optimistisk menneske, så hvis vi arbejder med det, kan vi også rykke noget på det område.”