16.10.23

Den finske ekspræsident og nobelprismodtager Ahtisaari er død

Martti Ahtisaari mente, at det altid var muligt at finde en løsning på konflikter. Mandag er han død - 86 år.
Martti Ahtisaari, der modtog Nobels fredspris i 2008, var blandt andet fortaler for, at Finland skulle tilslutte sig Nato. (Arkivfoto).
Martti Ahtisaari, der modtog Nobels fredspris i 2008, var blandt andet fortaler for, at Finland skulle tilslutte sig Nato. (Arkivfoto).

Den tidligere finske præsident og nobelprismodtager Martti Ahtisaari er død.

Det skriver det finske medie Yle.

Ahtisaari døde tidligt mandag morgen i Helsinki. Han blev 86 år.

Efter en lang politisk og diplomatisk karriere trak den tidligere præsident sig fra offentligheden i september 2021 på grund af demens.

Ahtisaari var socialdemokrat og finsk præsident fra 1994 til 2000.

Han var blandt andet også FN's særlige udsending i Kosovo.

I 2008 blev han tildelt Nobels fredspris for sit over tre årtier lange diplomatiske arbejde for at stoppe internationale konflikter.

- Fred er et spørgsmål om vilje. Alle konflikter kan løses, og der er ikke nogen undskyldning for at tillade, at de fortsætter for evigt, sagde Ahtisaari, da han modtog Nobelprisen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han blev blandt andet hyldet for sit arbejde i Aceh-provinsen i Indonesien, sin indsats for Namibias uafhængighed og for at bidrage til en løsning på Kosovo-konflikten. Han var også involveret i fredssamtaler i Nordirland, Centralasien og på Afrikas Horn. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Ahtisaari var fortaler for, at Finland skulle være en del af alle internationale organisationer, som resten af Vesten også er en del af.

I 2014 sagde han i et interview, at Finland også burde tilslutte sig den vestlige forsvarsalliance Nato sammen med Sverige.

- Jeg håber, at vi på et tidspunkt kommer til at træffe den beslutning, og jeg håber, at det sker sammen med Sverige, lød det fra Ahtisaari.

Han nåede delvist at se sit ønske gå i opfyldelse.

I april 2023 blev Finland officielt indlemmet som det 31. land i Nato. Finnerne havde ansøgt om medlemskab som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Det lykkedes ikke for finnerne at tilslutte sig sammen med Sverige - som Ahtisaari ellers havde ønsket det. Svenskerne venter således stadig på grønt lys fra de to Nato-lande Tyrkiet og Ungarn.

Martti Ahtisaari blev i 1937 født i Vyborg, der på daværende tidspunkt var en del af Finland. Vyborg tilhører i dag Rusland.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter