27.10.23

EU-fredskonference skal arbejde for tostatsløsning i Mellemøsten

EU-lederne vil have en tostatsløsning i Mellemøsten. Det skal en fredskonference arbejde henimod.
Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, fortæller fredag, at EU-Ministerrådet vedtog Spaniens forslag om en fredskonference omhandlende Mellemøsten.
Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, fortæller fredag, at EU-Ministerrådet vedtog Spaniens forslag om en fredskonference omhandlende Mellemøsten.

EU-toppen har besluttet at afholde en fredskonference med det formål at finde en endelig løsning på konflikten i Mellemøsten. Konferencen skal finde sted om cirka seks måneder.

Det siger Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, efter afslutningen på EU-topmøde i Bruxelles fredag.

Han fortæller desuden, at det var Spanien, der bragte forslaget på banen.

EU-lederne har tidligere meldt ud, at de ønsker en tostatsløsning for at skabe varig fred. En tostatsløsning vil betyde, at israelere og palæstinensere får hver deres stat. Dermed vil de kunne leve i fred side om side, er håbet.

Ligesom den spanske premierminister, håber Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, på, at man kan slå en knude på den årelange konflikt.

- Vi har brug for en afgørende relancering af forhandlingerne om en tostatsløsning, siger han efter topmødet.

Problemet med en tostatsløsning er dog, at der er dyb uenighed mellem Israel og palæstinenserne om, hvor grænsen mellem de to stater i givet fald skal gå. Derfor er flere tidligere forsøg på at nå til enighed om en tostatsløsning strandet.

EU's holdning er, at Israel har retten til at beskytte sig selv mod den palæstinensiske organisation Hamas. Flere regeringschefer understreger dog, at det skal ske under international og humanitær lovgivning.

- Det er virkelig afgørende, at Israel handler målrettet i Gaza, det vil sige ved at bekæmpe terrorisme og uden at bringe civiles liv i fare, lyder det fra den franske præsident.

Fredag lyder den seneste opdatering fra Gazas sundhedsministerium, at mindst 7326 palæstinensere har mistet livet i de seneste tre ugers israelske angreb.

Israel har kastet tusindvis af bomber mod Gazastriben som svar på et angreb udført af Hamas 7. oktober. Her blev over 1400 dræbt ifølge Israels hær.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter