29.08.23

EU godkender salg af vaccine mod luftvejssygdom

RS-virus kan give lungebetændelse og bronkitis hos små børn og ældre. Et opsving af tilfælde i Danmark.
I Danmark indlægges cirka tre procent af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de første to leveår, fremgår det af sundhed.dk. EU har nu godkendt en vaccine, der skal forhindre sygdommen. (Arkivfoto).
I Danmark indlægges cirka tre procent af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de første to leveår, fremgår det af sundhed.dk. EU har nu godkendt en vaccine, der skal forhindre sygdommen. (Arkivfoto).

EU har autoriseret salg af en vaccine, der skal beskytte mindre børn og ældre mod RS-virus, der kan give lungebetændelse og bronkitis.

Vaccinen med navnet Abrysvo er fremstillet af medicinalselskabet Pfizer.

EU's godkendelse kom fredag fire dage efter, at de amerikanske sundhedsmyndigheder godkendte en tilsvarende vaccine til børn.

RS-virus står for respiratorisk syncytialvirus.

EU-Kommissionen siger, at dets autorisation er givet forud for efteråret og vinteren, hvor der typisk er en kraftig stigning i sygdommen.

Der har de seneste par år været registreret et betydeligt antal smittede små børn i Danmark.

- Dette er vores første EU-autoriserede RS-vaccine, som ikke kun beskytter ældre, men også børn allerede fra fødslen, siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides.

Hun tilføjer, at RS-virus er en "ledende årsag til hospitalsindlæggelser" blandt børn i EU. Derfor ser hun frem til, at medlemslande gør vaccinen tilgængelig i nationale vaccineprogrammer.

Det Europæiske medicinalagentur EMA anbefalede i sidste måned en godkendelse af Pfizers vaccine.

Fra EMA lyder det, at vaccinen, når den gives til gravide, også beskytter nyfødte i de første seks måneder, efter barnet er født.

RS-virus giver normalt blot milde forkølelsessymptomer, men kan være alvorlig for børn, ældre og andre med nedsat immunsystem.

Godkendelsen af vaccinen er kulminationen på årtiers jagt efter beskyttelse til sårbare patienter.

Selv om det kan lede til indlæggelse, kommer de fleste danske børn sig over RS-virus uden problemer.

Ved toårsalderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang, og halvdelen har haft det to gange.

I Danmark indlægges cirka tre procent af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de første to leveår, fremgår det af sundhed.dk.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter