30.06.23

EU-lande vil fortsætte Kina-handel men mindske afhængighed

Forholdet mellem EU og Kina skal være balanceret, og kritiske afhængigheder skal mindskes, mener EU-ledere.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har i løbet af foråret flere gange talt om vigtigheden af at mindske risikoen i EU's forhold til Kina. Hun ses her under EU-topmøde fredag i Bruxelles sammen med den franske præsident, Emmanuel Macron (til højre) og Cyperns præsident Nikos Christodoulides.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har i løbet af foråret flere gange talt om vigtigheden af at mindske risikoen i EU's forhold til Kina. Hun ses her under EU-topmøde fredag i Bruxelles sammen med den franske præsident, Emmanuel Macron (til højre) og Cyperns præsident Nikos Christodoulides.

EU og Kina skal fortsat være partnere, men EU skal være mindre afhængig af Kina på kritiske områder.

Det konkluderer EU-landenes ledere fredag på et topmøde i Bruxelles.

Her har stats- og regeringscheferne diskuteret forholdet mellem Kina og EU.

Kina er både partner, konkurrent og systemisk rival til EU, lyder det i konklusionsteksten.

Debatten om Kina har i månederne op til topmødet i høj grad handlet om, at EU i større grad skal kunne stå på egne ben. Det gælder for eksempel, når det kommer til forsyning af kritiske råstoffer og mikrochips.

I dag er EU meget afhængig af import fra Kina på disse områder.

EU-landene understreger, at Kina fortsat er en vigtig handelspartner. Unionen har ikke intentioner om at afkoble sig fra Kina eller vende sig indad.

Men forholdet skal være balanceret og gensidigt gavnligt.

Det er en realistisk indstilling, som EU-landene er blevet enige om, siger statsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag.

- Hvis man skal sammenfatte det kort, er det en mere realistisk tilgang og en nøgtern tilgang om, at der er områder, hvor vi ønsker at samarbejde med Kina, og så er der andre områder, hvor vi bliver nødt til at se på, hvad det er for en relation, vi skal have. Hvor vi ikke altid har de samme interesser.

- Det handler blandt andet om at sikre, at vi i højere grad selv kan varetage den teknologi, der er afgørende for, at vi kan udvikle vores eget samfund, siger Mette Frederiksen.

En mindsket afhængighed af Kina kræver blandt andet, at EU diversificerer sin import mere. Den udvikling er allerede i fuld gang - i hvert fald blandt danske virksomheder, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

- De spreder i stigende grad deres aktiviteter og finder flere underleverandører, så man ikke lægger alle sine æg i samme kurv. Det er i grunden kun et udtryk for rettidig omhu, siger underdirektør Peter Thagesen.

Kina er dog fortsat et vigtigt marked for erhvervslivet. Og Danmarks økonomiske afhængighed af Kina vil dermed også fortsat være stor, pointerer han.

Han mener, at EU-lederne er nået frem til en god og afbalanceret tilgang. Ikke mindst fordi den lægger vægt på stabilitet.

- Det er helt afgørende at øge afspænding i verden netop nu. Derfor er det også et vigtigt signal, når EU slår fast, at vi har en stærk interesse i at have en stabil relation til Kina, siger Peter Thagesen.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter