08.04.23

Frivillige reddere kan få lov at sætte blink på bilen i trafikken

Regeringen vil afprøve en ordning, hvor frivillige får mulighed for at gøre opmærksom på sig selv i trafikken.
De fleste kender politiets blå blink, men snart kan et nyt blink dukke op på biltag i trafikken, skriver DR. Regeringen vil med en forsøgsordning give frivillige reddere mulighed for at sætte et grønt blink på taget, så andre trafikanter kan se, at de er på vej til en livreddende opgave. (Arkivfoto).
De fleste kender politiets blå blink, men snart kan et nyt blink dukke op på biltag i trafikken, skriver DR. Regeringen vil med en forsøgsordning give frivillige reddere mulighed for at sætte et grønt blink på taget, så andre trafikanter kan se, at de er på vej til en livreddende opgave. (Arkivfoto).

Frivillige reddere skal have mulighed for at sætte blink på deres bil, så andre trafikanter kan se, at de er på vej til en livreddende opgave.

Det foreslår regeringen at afprøve, i første omgang som en forsøgsordning, siger transportminister Thomas Danielsen (V) til DR.

- I dag er der mange, der kører deres civile bil for at komme ud og lave livreddende arbejde. Og flere af de hjerteløbere, som jeg har talt med, siger, at nogle gange kunne de godt tænke sig, at andre trafikanter egentlig kunne se, hvad det var, de var på vej ud til, siger han til mediet.

Blinket kan være grønt, ligesom det er på hjertestartere, lyder forslaget.

Ministeren er overbevist om, at andre bilister vil vise et ekstra hensyn i trafikken, hvis de kan se, at en bil er på ud for at redde liv.

Blinket skal dog ikke være akkompagneret af lyd. Og den skal heller ikke fritage reddere fra at følge de almindelige færdselsregler.

Thomas Danielsen vil iværksætte ordningen, når han har talt med parter som Rådet for Sikker Trafik og hjerteløberforeninger.

Det kan eksempelvis være hjerteløbere, der kan få gavn af et grønt lys på taget af bilen.

Hjerteløbere bliver alarmeret, hvis de befinder sig i nærheden af en person med et formodet hjertestop.

Dermed kan de i nogle tilfælde være hurtigere fremme end det professionelle redningsmandskab.

Hjerteløberne blev skabt i 2017 med inspiration fra Stockholm, efter at TrygFonden kunne se, at hjertestarterne rundt omkring i landet ikke blev brugt.

Fordi ordningen med de grønne blink efter ministerens ønske skal være "så lidt bureaukratisk som muligt", skal der ikke være nogen, der sættes til at administrere det.

Man skal selv kunne købe blinket eller eventuelt få det udleveret af en hjerteløberforening, lyder forslaget fra ministeren.

Det skal dog straffes, hvis blinket misbruges til at nå hurtigere frem til andre formål end livreddende opgaver, siger Thomas Danielsen til DR.

Han ser for sig, at hvis politiet kommer forbi en bil med grønt blik, vil politiet følge efter for at hjælpe.

- Og det er klart, hvis man så kommer frem, og der ikke er nogen at redde, så skal man jo have en bøde og sanktioneres, ligesom hvis man laver andre forseelser i trafikken, siger ministeren til DR.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter