10.03.23

Indikator tyder på 1000 flere ledige i februar

En tidlig indikator fra Danmarks Statistik tyder på, at ledigheden steg igen i februar.
En tidlig indikator fra Danmarks Statistik tyder på, at der er blevet 1000 flere ledige i februar. Det vil i så fald være flere end i januar men færre end i november og december. (Arkivfoto).
En tidlig indikator fra Danmarks Statistik tyder på, at der er blevet 1000 flere ledige i februar. Det vil i så fald være flere end i januar men færre end i november og december. (Arkivfoto).

Noget tyder på, at ledigheden voksede med 1000 personer i februar. Det viser en tidlig indikator fra Danmarks Statistik fredag.

Stigningen dækker over, at der er 1300 flere på dagpenge, mens der er 300 færre på kontanthjælp.

Hvis indikatoren holder stik, vil det være fjerde måned, at antallet af ledige stiger.

- Vi må altså sande, at dansk økonomi har sat tempoet ned, og det begynder så småt at sætte sine spor på arbejdsmarkedet, skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank i en analyse af Danmarks Statistiks indikator.

- Den højeste inflation i 40 år rammer hårdt på økonomien, og det slipper arbejdsmarkedet heller ikke udenom.

Den stigende ledighed vil potentielt føje endnu en brik til et billede af et dansk arbejdsmarked, der bremser op, ifølge cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke.

- Arbejdsmarkedet er vendt rundt, og vi er trådt ind i en ny virkelighed, hvor flere bliver fyret og mister jobbet. Når det er sagt, så er der ikke tale om nogen kæmpe stigning, skriver han i en analyse.

Samtidig mener han, at der under overfladen godt kan være forskellige situationer på forskellige dele af arbejdsmarkedet.

Selv om han forventer, at arbejdsløsheden vil stige de kommende måneder, er der dog dele af arbejdsmarkedet, hvor der ifølge Niklas Praefke stadig vil være mangel på bestemte kompetencer:

- Flere steder står virksomhederne fortsat i kø for at ansætte nye medarbejdere, og det mindsker stigningen i arbejdsløsheden, skriver han.

- Udfordringen er, at vi har kronisk mangel på en lang række kompetencer, som ikke kan erstattes af andre faggrupper.

- Eksempelvis kan den arbejdsløse murer ikke uden videre skifte murerskeen ud med en grydeske i morgen.

Danmarks Statistik kommer hver måned med sine officielle tal for antallet af ledige i Danmark. Som noget forholdsvis nyt kommer der også 20 dage før en indikator for, hvad tallene kan vise.

Det er den indikator, som Danmarks Statistiks har udsendt fredag. Den bygger på et mindre datagrundlag, og derfor er usikkerheden i tallene også forbundet med en større usikkerhed.

Usikkerheden vurderes af Danmarks Statistik at være på 1000 personer i begge retninger.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter