06.04.23

Israel skyder mindst 25 raketter fra Libanon ned

Israel beskylder den palæstinensiske gruppe Hamas for at stå bag et sjældent raketangreb fra Libanon.
Granatsplinter har gennemhullet et vindue i byen Shlomi i det nordlige Israel, efter at adskillige raketter er affyret fra Libanon mod nabolandet Israel torsdag.
Granatsplinter har gennemhullet et vindue i byen Shlomi i det nordlige Israel, efter at adskillige raketter er affyret fra Libanon mod nabolandet Israel torsdag.

Den islamistiske gruppe Hamas står bag den byge af raketter, der torsdag er affyret fra Libanon mod Israel.

Det mener det israelske militær, efter at der torsdag blev affyret 34 raketter fra Libanon mod Israel.

- Den part, der affyrede raketterne fra Libanon, er Hamas i Libanon, skriver militærtalsmand Avichay Adraee på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Talsmanden tilføjer, at Israel holder den libanesiske regering ansvarlig for de raketter, der er affyret fra Libanon.

Af de 34 raketter er 25 blevet skudt ned, mens mindst fem har ramt israelsk territorium, meddeler Israels hær. Det er uklart, hvad der er sket med de sidste fire, skriver den israelske avis Haaretz.

Der er ikke umiddelbart meldinger om ødelæggelser eller dødsofre på israelsk side.

Men israelsk redningsmandskab oplyser, at en mand blev lettere såret af en granatsplint, mens en kvinde kom til skade, da hun løb for at komme til et beskyttelsesrum.

Det er det mest alvorlige raketangreb fra Libanon mod Israel, siden den militante Hizbollah-bevægelse var i krig mod Israel i 2006, skriver Haaretz.

Ingen gruppe har umiddelbart påtaget sig skyld for angrebet.

Men tre sikkerhedskilder sagde tidligere torsdag til nyhedsbureauet Reuters, at palæstinensiske militante i Libanon står bag.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har hasteindkaldt sit sikkerhedskabinet for at drøfte det seneste angreb.

Libanons nationale nyhedsbureau skrev tidligere torsdag, at Israel har svaret igen ved at rette angreb mod mål i det sydlige Libanon. Men den melding er trukket tilbage igen.

En talsmand for Israels militær afviser over for nyhedsbureauet AFP, at man "indtil videre" har skudt tilbage mod det sydlige Libanon.

I Washington D.C. siger en talsmand for USA's udenrigsministerium ifølge AFP, at Israel har en "legitim ret til at forsvare sig mod alle former for aggression".

Ifølge det libanesiske nyhedsbureau blev der affyret "flere raketter af samme type som Katjusja". Det er en rakettype, der blev udviklet af Sovjetunionen under Anden Verdenskrig.

En tv-kanal, der er knyttet til den iranskstøttede libanesiske milits Hizbollah, meddeler, at der er en efterforskning i gang for at finde ud af, hvem der står bag.

- Den libanesiske hær og styrker fra Unifil (FN's styrke i Libanon, red.) er begyndt at efterforske hændelsen, herunder at skanne området, som raketterne blev affyret fra, meddeler tv-stationen al-Mayadeen.

En anden tv-station med tilknytning til Hizbollah rapporterer, at raketterne menes at være affyret fra palæstinensiske flygtningelejre i Libanon.

Hizbollah kontrollerer det meste af det sydlige Libanon og har ansvar for sikkerheden i den region.

Gruppen har tidligere været i væbnet konflikt med Israel, og den har tætte bånd til den palæstinensiske gruppe Hamas i Gazastriben.

Selv om der er spændinger ved grænsen mellem Libanon og Israel, er det dog yderst sjældent, at en raket affyres fra Libanon mod Israel.

Beskydningen fra Libanon kommer, dagen efter at israelsk politi stødte sammen med palæstinensere inde i al-Aqsa moskéen i Jerusalem. Det skete tidligt onsdag morgen og igen onsdag aften.

Al-Aqsa moskéen er nummer tre på listen over de helligste steder for muslimer.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter