14.10.23

Israel vil tillade evakuering mod Gazas syd i løbet af lørdag

Lørdag mellem klokken 10 og 16 lokal tid kan civile palæstinensere rykke mod syd via to hovedveje, lyder det.
1,1 million civile palæstinensere blev fredag advaret af Israels hær om, at de måtte flygte og søge sikkerhed "inden for et døgn".
1,1 million civile palæstinensere blev fredag advaret af Israels hær om, at de måtte flygte og søge sikkerhed "inden for et døgn".

Civile palæstinensere i Gaza kan i løbet af lørdag benytte sig af to hovedveje for at komme i sikkerhed inden en varslet israelsk landoffensiv.

Det siger Avichay Adraee, talsmand for den israelske hær, lørdag morgen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters og det britiske medie BBC.

Der vil lørdag mellem klokken 10.00 og 16.00 lokal tid - 09.00 og 15.00 dansk tid - være mulighed for sikker passage fra den nordlige del af Gazastriben til den sydlige del via to hovedveje.

Det skriver talsmanden i et opslag på arabisk på X, det tidligere Twitter.

Beboerne i Gaza er af den israelske hær blevet opfordret til at rykke mod den sydlige del af Gazastriben forud for en israelsk offensiv på landjorden.

1,1 million civile palæstinensere blev fredag advaret af Israels hær om, at de måtte flygte og søge sikkerhed "inden for et døgn".

Siden da har der været usikkerhed om, hvorvidt den israelske hær rent faktisk ville indlede offensiven efter de 24 timer.

Ifølge Reuters stod den israelske deadline til at udløbe natten til lørdag. Men lørdag morgen ser offensiven altså fortsat ikke ud til at være gået i gang.

FN har advaret om, at den omfattende evakuering af palæstinensere vil være umulig at gennemføre på en forsvarlig måde.

- FN anser det som værende umuligt for sådan en bevægelse at finde sted uden altødelæggende humanitære konsekvenser, sagde Stephane Dujarric, der er talsmand hos FN, fredag ifølge Reuters.

Gazas areal er 410 kvadratkilometer - cirka på størrelse med den danske ø Mors. Det er et af verdens tættest befolkede områder. Der bor over to millioner mennesker. På Mors bor der cirka 20.300.

80 procent af indbyggerne i Gaza er afhængige af international hjælp.

Gazastriben er godt 40 kilometer lang og mellem seks og 12 kilometer bred.

Israel har varslet et benhårdt modsvar, efter at den militante gruppe Hamas for en uge siden indledte et blodigt angreb i Israel.

Angrebet har kostet 1300 personer livet i Israel - størstedelen civile.

Israel har svaret igen ved at sende tusindvis af bomber mod Gaza. Ifølge de palæstinensiske myndigheder har 1900 mistet livet i de angreb.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter