21.10.23

Medie: USA og Israel drøfter mulig FN-regering i Gazastriben

USA og Israel har efter sigende drøftet, om man kan etablere en FN-støttet regering i Gazastriben efter Hamas.
Indbyggere i Gazastriben står i nærheden af Ahli Arab-hospitalet, som blev ramt af raketter tidligere på ugen.
Indbyggere i Gazastriben står i nærheden af Ahli Arab-hospitalet, som blev ramt af raketter tidligere på ugen.

Hvad skal der egentlig ske med Gazastriben, den lille palæstinensiske enklave mellem Israel, Egypten og Middelhavet, når og hvis det lykkes Israel at "tilintetgøre" den væbnede gruppe Hamas, som den jødiske stat har sat sig for?

Det er efter sigende blevet drøftet mellem USA og Israel, der blandt andet har talt om en løsning, hvor en midlertidig FN-støttet regering kunne overtage.

Informationerne er viderebragt af det amerikanske medie Bloomberg, som hævder at have det fra kilder, "der har kendskab til den amerikanske regerings drøftelser".

Ifølge kilderne kunne en potentiel løsning være, at der bliver etableret en midlertidig regering med støtte fra FN.

Projektet skal have indflydelse fra og opbakning fra arabiske stater i området.

Områderne, som efter FN's tostatsløsning fra 1947 skulle udgøre en palæstinensisk stat, er både geografisk og politisk delt i adskillige fraktioner.

Vestbredden er for eksempel delvist kontrolleret af Det Palæstinensiske Selvstyre, som har Mahmoud Abbas som præsident. Hans parti blev til gengæld kylet på porten i Gaza i 2007, hvor Hamas vandt magten.

Hamas er en væbnet islamisk gruppe, som har det som sit etablerede mål at udrydde den jødiske stat.

Israel har svoret, at den vil tilintetgøre Hamas, efter at gruppen i begyndelsen af oktober gennemførte det blodigste angreb mod Israel i et halvt århundrede.

Hundredvis af civile blev dræbt, mens et ukendt antal blev taget til fange og har siddet som gidsler i Gazastriben i to uger.

I mellemtiden har Israel gennemført adskillige luftangreb mod den palæstinensiske enklave, hvor flere tusinde ifølge Gazas sundhedsministerium, som er kontrolleret af Hamas, har mistet livet.

Israel har sagt, at det vil tilintetgøre Hamas, men at det ikke har nogen interesse i at besætte Gazastriben.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter