31.05.23

Medier: Mike Pence vil være USA's præsident

Tidligere vicepræsident Mike Pence vil stille op mod Trump ved Republikanernes primærvalg, siger kilder.
Mike Pence, der var vicepræsident under præsident Donald Trump fra 2017 til 2021, vil forsøge at blive valgt som sit partis præsidentkandidat, siger kilder.
Mike Pence, der var vicepræsident under præsident Donald Trump fra 2017 til 2021, vil forsøge at blive valgt som sit partis præsidentkandidat, siger kilder.

USA's tidligere vicepræsident Mike Pence vil i næste uge meddele, at han stiller op i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Det siger kilder med kendskab til Pences beslutning til Reuters og tv-stationen NBC.

Pence har af politiske iagttagere været nævnt som en af de politikere, der formentlig vil stille op. Men han har ikke meddelt sit kandidatur officielt.

Det ventes han at gøre 7. juni, siger to kilder til Reuters.

Ifølge dem vil det ske ved, at han offentliggør en valgvideo, hvor han meddeler, at han stiller op. Og han vil holde en tale i delstaten Iowa samme dag.

Iowa er en af de første delstater, der stemmer ved USA's primærvalg.

I disse såkaldt tidlige stater er der meget fokus på, hvem der får en tidlig føring, når Demokrater og Republikanere skal vælge, hvem der skal være partiets præsidentkandidat ved valget i november 2024.

På nuværende tidspunkt viser meningsmålinger, at tidligere præsident Donald Trump er storfavorit til at skulle stille op mod Demokraternes nuværende præsident, Joe Biden.

I de fire år fra januar 2017 til januar 2021, da Trump og Pence sad i Det Hvide Hus, stod Mike Pence loyalt bag præsidenten – lige indtil de sidste kaotiske uger.

Mike Pence begyndte at tage afstand fra Trump efter valgnederlaget til Joe Biden i november 2020, som Trump stadig nægter at anerkende.

Da tilhængere af den daværende republikanske præsident stormede kongresbygningen i Washington D.C. den 6. januar 2021, sagde Pence, at Trump havde bragt hans og hans families liv i fare.

Pence befandt sig i kongresbygning for i sin egenskab af vicepræsident at lede det møde, hvor Bidens valgsejr formelt skulle godkendes.

Trump havde presset Pence hårdt for at få ham til at erklære valgresultatet ugyldigt. Det nægtede Pence at gøre.

Videoer har vist, hvordan Trump-tilhængere drog gennem kongresbygningens gange, mens de råbte "hæng Mike Pence". Vicepræsidenten måtte føres i sikkerhed sammen med sin familie og sin stab.

Indtil videre har seks kandidater erklæret, at de vil stille op til det republikanske primærvalg.

I en meningsmåling fra Morning Consult, der blev foretaget søndag, svarer 56 procent af de adspurgte republikanske vælgere, at de vil stemme på Trump.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, er nummer to med 22 procents opbakning.

Derefter kommer Mike Pence med fem procents opbakning.

Pence, der anses for mere konservativ end Trump, står inde for den politik, de to førte fra 2017 til 2021.

Men han forsøger også at appellere til vælgere på den kristne højrefløj, som kan have noget imod Trumps stil.

Pence har på det seneste rejst rundt og holdt store politiske møder i kirker over det meste af USA.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter