24.10.23

Minister: Tre hospitaler i Gaza er ude af drift

WHO kan ikke levere brændstof og udstyr til Gaza. Hjælpen, der kommer ind, er en dråbe i havet, siger FN-chef.
Røg stiger op over den nordlige del af Gazastriben efter et israelsk luftangreb tirsdag. Billedet er taget fra den israelske by Sderot, der ligger tæt ved grænsen til Gazastriben.
Røg stiger op over den nordlige del af Gazastriben efter et israelsk luftangreb tirsdag. Billedet er taget fra den israelske by Sderot, der ligger tæt ved grænsen til Gazastriben.

Tre hospitaler i Gazastriben er ude af drift på grund af mangel på brændstof.

Det siger den palæstinensiske sundhedsminister, Mai al-Kaila, tirsdag på et pressemøde på Vestbredden.

Der er ikke mere brændstof til at holde de generatorer i gang, der er nødvendige for, at hospitalerne har strøm.

Hun opfordrer til, at der etableres en korridor, så de sårede og syge kan få behandling i Egypten.

Kort tid inden havde Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddelt, at den stadig ikke kan levere brændstof og forsyninger af medicin og andet sundhedsudstyr i den nordlige del af Gazastriben.

Det skyldes en mangel på sikkerhedsgarantier.

FN's generalsekretær, António Guterres, siger tirsdag under et møde i FN's Sikkerhedsråd, at den hjælp, der kommer ind i Gazastriben, er "en dråbe af hjælp i et hav af behov".

Siden lørdag er der ifølge FN sendt 54 lastbiler fulde af nødhjælp ind i Gazastriben.

Men blandt andet er der ikke kommet brændstof ind til de generatorer, der skal lave strøm.

Der bliver leveret blandt andet ris og linser, men folk kan ikke koge dem, fordi de ikke har adgang til vand og gas til madlavning, siger FN ifølge nyhedsbureauet dpa.

Både Guterres og WHO opfordrer til, at der omgående indføres en humanitær våbenhvile, så nødhjælp kan komme ind til Gazas civilbefolkning.

På mødet siger han videre, at han er "dybt bekymret over de tydelige brud på den humanitære folkeret, som vi er vidner til i Gaza".

WHO har også advaret om en alvorlig mangel på vand i det tæt befolkede palæstinensiske territorium.

WHO vurderer, at der lige nu kun er nok vand til, at hver af de over to millioner palæstinensere i Gazastriben kan få tre liter vand om dagen. Det siger WHO's regionale direktør, Rick Brennan, tirsdag.

Minimumkravet er 15 liter til drikkevand, madlavning og hygiejne, tilføjer han.

Israel har indført en omfattende blokade af Gazastriben, efter at militante medlemmer af Hamas angreb Israel 7. oktober.

De dræbte over 1400 mennesker, heraf godt 1100 civile, og tog ifølge den israelske hær over 200 gidsler med til Gazastriben.

Hamas er på EU's, USA's og Israels lister over terrororganisationer.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter