16.03.23

Nationalbanken følger ECB og hæver renten

Nationalbanken hæver renten med 0,50 procentpoint. Den følger ECB, der hævede renten tilsvarende torsdag.
Danmarks Nationalbank hæver sin ledende rente med 0,50 procentpoint. Renten er nu på det højeste niveau siden 2009. Christian Kettel Thomasen (billede) er direktør i Nationalbanken. (Arkivfoto)
Danmarks Nationalbank hæver sin ledende rente med 0,50 procentpoint. Renten er nu på det højeste niveau siden 2009. Christian Kettel Thomasen (billede) er direktør i Nationalbanken. (Arkivfoto)

Danmarks Nationalbank hæver sin ledende rente med 0,50 procentpoint.

Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Det sker efter Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere torsdag hævede renten med 0,5 procentpoint til 3,0 procent.

Nationalbankens renter på indskud er nu 2,60 procent, mens udlånsrenten er 2,75 procent.

Sidst Nationalbanken hævede renten var i starten af februar, hvor den blev hævet med 0,35 procentpoint - 0,15 procentpoint mindre end ECB.

Det var anden gang på kort tid, hvor Danmarks Nationalbank undlod at hæve renten lige så meget som ECB.

Når Nationalbanken denne gang hæver renten lige så meget som ECB, er det fordi den danske krone er svagere end tidligere. Derfor er der ikke grund til at gøre større forskel mellem renten i Danmark og i resten af eurozonen.

Det forklarer Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

- Det betyder også, at de danske boligejere denne gang ikke får rabat på boligrenten sammenlignet med vores naboer i eurozonen, skriver han i en kommentar.

Rentehoppet på et halvt procentpoint kalder Jeppe Juul Borre for "stort". Han er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det betyder, at Nationalbanken nu står med den højeste rente siden slutningen af 00’erne. De her kraftige rentestigninger vil skrive historie, skriver han i en kommentar til rentestigningen.

I juli 2022 lå Nationalbankens rente på indskud på -0,60 procent. Siden er den blevet hævet i alt seks gange med sammenlagt 3,2 procentpoint.

Det nuværende renteniveau er det højeste i Danmark siden 2009.

Nationalbanken er bankernes bank. Derfor kan danskerne mærke renteændringer, fordi renten på bankkontoen er delvist styret af renten hos Nationalbanken.

Det er dog altid den enkelte bank, der fastsætter kundens rente.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter