11.10.23

Netanyahu og oppositionsleder danner kriseregering efter angreb

Som følge af Hamas' angreb opløses Israels eksisterende regering. Oppositionsparti kommer med i ny regering.
Premierminister Benjamin Netanyahu har indlemmet Benny Gantz og hans parti i en ny kriseregering. (Arkivfoto).
Premierminister Benjamin Netanyahu har indlemmet Benny Gantz og hans parti i en ny kriseregering. (Arkivfoto).

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og oppositionsleder Benny Gantz er efter flere dages forhandlinger blevet enige om at danne en kriseregering.

Det oplyser de i en fælles udtalelse ifølge det israelske medie Times of Israel og det britiske medie BBC.

Den nye regering overtager regeringsarbejdet fra Israels højreorienterede regering, som har været ved magten siden slutningen af december 2022.

Beslutningen om at danne en kriseregering, som går på tværs af den politiske midte, er truffet som følge af den militante bevægelse Hamas' angreb på Israel. Hamas kontrollerer Gaza.

Gaza er siden lørdag blevet bombet af det israelske luftvåben, og Benjamin Netanyahu har erklæret krig mod bevægelsen.

Som led i regeringsdannelsen oprettes desuden et krigskabinet, som består af Netanyahu, Gantz og Yoav Gallant, der er Israels forsvarsminister. Gallant er ligesom Netanyahu medlem af Likud-partiet.

Den nye kriseregering omfatter Benny Gantz' Nationale Enhedsparti, men har foreløbig ikke deltagelse af Yair Lapid, der leder et andet fremtrædende oppositionsparti, partiet Yesh Atid.

Ifølge Times of Israel har Yair Lapid, der var premierminister i Israel i en kort periode i 2022, afvist at indgå i kriseregeringen, hvis de højreorienterede partier Religiøs Zionisme og Jødisk Magt ikke ekskluderes.

De to partier indgår i den regering, som Benjamin Netanyahu hidtil har stået i spidsen for.

Dog oplyser Netanyahu og Gantz i deres fælles udtalelse, at de har reserveret en plads til Yair Lapid i krigskabinettet.

Der vil ikke blive vedtaget eller arbejdet videre med ny lovgivning i Israels parlament, Knesset, så længe kampene mod Hamas pågår.

Kriseregeringen skal arbejde, så længe kampene er i gang.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter