04.10.23

Norsk regering vil hæve forsvarsbudget med 10 milliarder

Norsk regering følger trop med nordiske naboer og foreslår at hæve forsvarsbudgettet efter Ruslands invasion.
Den norske statsminister Jonas Gahr Store (tv.) vil øge forsvarsbudgettet for blandt andet at hjælpe Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj (th.). (Arkivfoto).
Den norske statsminister Jonas Gahr Store (tv.) vil øge forsvarsbudgettet for blandt andet at hjælpe Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj (th.). (Arkivfoto).

Det norske regering foreslår at øge forsvarsbudgettet med 15 milliarder norske kroner i 2024.

Det siger statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet til avisen VG.

- Vi lever i en skæbnetid i Europa. Ruslands angrebskrig i Europa er en meget alvorlig ændring af vores sikkerhedspolitiske omstændigheder, lyder det.

Beløbet svarer til knap 10 milliarder danske kroner.

Ved at øge budgettet er det målet af nærme sig forsvarsalliancen Natos mål om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvaret.

- Norges forsikringspræmie er medlemskabet af Nato, forholdet til vores tætte allierede og kapaciteten i vores eget forsvar, siger Støre.

Bliver stigningen til virkelighed vil Norges forsvarsbudget ifølge VG næste år lyde på 90,8 milliarder norske kroner - eller omkring 59 milliarder danske kroner.

Det svarer til en stigning på 20 procent sammenlignet med i år.

Pengene skal bruges til lønstigninger, udgifter til udsving i valutakursen, selve forsvarets evne og støtte til Ukraine.

Regeringen har hidtil øget forsvarsbudgettet med 40 procent, siden den blev dannet i 2021.

Til sammenligning forventer Sverige at have et forsvarsbudget på 119 milliarder svenske kroner - omkring 76 milliarder danske kroner - i 2024.

Danmarks forsvarsbudget lød ifølge et estimat fra Nato på 38,7 milliarder kroner i 2022. Det svarede til 1,38 af bnp.

10 ud af 12 partier i Folketinget blev i juni enige om at afsætte 143 milliarder kroner til det danske forsvar over de næste ti år.

Med investeringen opfylder Danmark fra 2030 det fælles mål i Nato om forsvarsudgifter.

Norge brugte i 2022 1,5 procent af sit bnp på forsvaret, mens Sverige, der forventes snart at blive medlem af Nato, brugte 1,2 procent.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter