16.04.23

Passagerfly ramt af missiler: Iranske soldater idømmes fængsel

Et ukrainsk passagerfly blev i 2020 skudt ned kort efter afgang fra Teheran. Alle 176 om bord mistede livet.
Ofrene for flyulykken i 2020 er blevet mindet ved ceremonier i de efterfølgende år blandt andet i Canada, hvor flere af de omkomne passagerer kom fra. (Arkivfoto).
Ofrene for flyulykken i 2020 er blevet mindet ved ceremonier i de efterfølgende år blandt andet i Canada, hvor flere af de omkomne passagerer kom fra. (Arkivfoto).

Ti medlemmer af Irans militær er blevet idømt fængselsstraffe for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly i januar 2020.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, som henviser til det iranske nyhedsmedie Mizan Online.

Fly nummer PS752 fra selskabet Ukraine International Airlines var netop lettet fra Irans hovedstad, Teheran, da det blev ramt af to jord til luft-missiler. Herefter styrtede det.

Alle 176 ombordværende omkom.

En øverstbefalende er blevet idømt ti års fængsel. De øvrige ni har fået mellem et og tre års fængsel.

Ifølge dommen blev missilerne affyret uden tilladelse og i strid med de ordrer, der var givet fra højere sted.

Flyet havde kurs mod Ukraines hovedstad, Kyiv.

Om bord var passagerer fra Ukraine, Iran, Canada, Afghanistan, Storbritannien og Sverige, skriver nyhedsbureauet dpa.

En del passagerer skulle rejse fra Teheran via Kyiv til Canada.

Tre dage efter hændelsen indrømmede det iranske militær, at det havde begået en fejl og var kommet til at affyre to missiler mod passagerflyet.

På tidspunktet for ulykken var Iran i højeste beredskab efter en periode med øgede spændinger mellem det iranske styre og USA.

Irans luftvåben forberedte sig ifølge AFP på et amerikansk modangreb, efter at iransk militær få dage forinden havde affyret flere missiler mod en militærbase i nabolandet Irak. Basen blev brugt af amerikanske soldater.

Det iranske angreb mod basen i Irak fandt sted, efter at USA ved hjælp af en drone havde dræbt den højtstående iranske general Qassem Soleimani.

Soleimani var ansvarlig for Den Iranske Revolutionsgardes internationale operationer. Han blev dræbt 3. januar 2020 i Iraks hovedstad, Bagdad.

Det ukrainske passagerfly blev skudt ned 8. januar 2020.

Retssagen mod de ti personer fra Irans militær begyndte i november 2022.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter