Kommentar
Hans Hauge

09/10/24

Mindre stat - mere samfundAlle taler om civilsamfund, men ingen ved, hvad de snakker om. Det er grænsen mellem stat og samfund, der udmærker demokratiet, og derfor er det problematisk, at staten mere og mere støtter civilsamfundet. Sådan skriver Hans Hauge og undrer sig over, at alle nu taler om det, men ingen forstår, hvad civilsamfund betyder, endsige hvor det kommer fra.
Kommentar
Hans Hauge

15/9/24

Det humanistiske fakultet i kamp mod kolonialisme og IsraelPå universiteterne har de gang i et større projekt imod kolonial vold. Pia Schwarz Lausten har fået faget italiensk med i kampen. Lausten har det sådan, at bare vi er mange nok i flok, så går det nok, som Hans Hauge udtrykker sig. Han er faldet over endnu en omgang fluffy-forskning på humaniora, som de selvgode forskere kan beskæftige sig med i pauserne mellem opfordringer til boykot af Israel.
Kommentar
Hans Hauge

11/9/24

Klimabevidst læsning af Jeppe Aakjærs ”Jeg er havren”Det forlyder fra en statslig instans med det officiøse navn "Danmarks læringsportal", at danske skolebørn skal lære at læse klimalitteratur. Hans Hauge tager klimaopdragerne på ordet og udlægger med et glimt i øjet Jeppe Aakjærs digt "Havren" fra 1916 som klimalitteratur. Guderne må vide, om det er, hvad læringsportalen drømmer om, at unge mennesker skal læse. Det er det nok ikke. De vil hellere redde verden.
Kommentar
Hans Hauge

09/9/24

På P1 er de enige: Nazismen er vendt tilbageHans Hauge har lyttet til DR’s eksperter, som efter delstatsvalgene i Thüringen og Sachsen i Tyskland, skulle udlægge teksten. Han ryster på hovedet over både forudindtagethed og uvidenhed.
Debat
Hans Hauge

04/9/24

Globaliseringen stjal danskstudiet fra Københavns UniversitetDanskstudiet på Københavns Universitet handlede engang om den nationale litteratur. I dag er alle humanistiske fag globaliserede studier på engelsk. En dannelsesmæssig afvikling er blevet gennemført på universitetet, uden at nogen har sagt fra.
Anmeldelse
Hans Hauge

01/9/24

Tanker i anledning af en antologi om videnskab og engagementFremtiden vil komme til at handle om den amerikanske aktivisme og de nye teorier. De er sådan noget som New Materialism, Queer Theory, Transtheory, Critical Race Theory, Critical Whitness Studies, Crip Theory, Fattheory, skriver Hans Hauge. Og denne nye politiske aktivisme vil insistere på, at sammenhængen er faktuel.
Kommentar
Hans Hauge

27/8/24

Universitet ved Limfjorden drukner i volapykDet moderne universitet svælger i volapyk. Hans Hauge tegner et portræt af den nye fusion mellem humaniora og samfundsvidenskab på Aalborg Universitet. Her vil man ikke vil nøjes med at beskrive åndens og samfundets virkelighed. I stedet stræber man efter at 'løse udfordringer', 'navigere' og træffe beslutninger på andres vegne. Ligesom politikere.
Kommentar
Hans Hauge

16/8/24

Islamproduktion på Det teologiske fakultet i KøbenhavnHans Hauge har læst beskrivelsen af et forskningsprojekt, hvor Jesper Petersen deltager - den forsker, som heftigt anklager islamforskeren Thomas Hoffman for at være uvidenskabelig. Det vrimler med buzzwords og pudseløjerlige ord og begreber, men hvad er det for en slags videnskab, som Jesper Petersen og hans kolleger bedriver, spørger Hans Hauge. Læs også forskernes genmæle i kommentarerne.
Debat
Hans Hauge

30/10/22

Ensomhed er ikke et problem; fællesskab erHans Hauge: Man vil ikke erkende, at fællesskabet for længst er gået tabt, og det vender aldrig tilbage. Ensomhed er et grundvilkår.
Debat
Hans Hauge

16/10/22

Ingen krise, ingen kritik?Hans Hauge: Vi har klimakrise, pandemikrise, energikrise og økonomisk krise, og de er blevet magtmidler til at styre med. Men hvad blev der af krtikken?
Debat
Hans Hauge

25/9/22

Tyskland er blevet postkolonialHans Hauge har været i Tyskland, hvor de er blevet meget optaget af deres koloniale fortid – men det har de forresten også i Aarhus. Der er noget paradoksalt med processen, både i form og indhold.
Debat
Hans Hauge

11/9/22

Fællesskabets ideologi bliver til ensomhedens epidemiHans Hauge: Det er uforståeligt, at så mange så voldsomt vil fremme fællesskabsideologien. Selvom nutidens ideologer naturligvis vil sige, at netop deres fællesskab slet ikke er som fortidens. Ideologien skaber et problem og tilbyder sig selv som en løsning.
Debat
Hans Hauge

28/8/22

Pride (uden) PrejudiceHans Hauge: Homoseksualitet eller LGBT er i dag en performance frem for et udtryk for noget indre eller medfødt. En Pride-parade er udtryk for nationalisme på en ny måde. Og forkortelser som LGBTQQIP2SAA+ er Prides version af EU.
Debat
Hans Hauge

21/8/22

DSB’s 2. klasse er udlandetHans Hauge er ny skribent på Kontrast. Han lægger ud med en beretning fra en rejse til udlandet, og som noget usædvanligt for udlandsrejser foregik den mellem Aalborg og Aarhus. Undervejs hører vi også om Grundtvig og utopien i DSB-reklamerne.