26.06.23

Putin vil holde løfter til Wagner-gruppen

- Det russiske samfund er konsolideret efter opstanden lørdag, siger Putin i en tv-tale til nationen.
- Jeg vil holde mine løfter til dem fra Wagner-gruppen, som vil til Belarus, sagde præsident Vladimir Putin i tv-tale sent mandag. Den russiske leder takkede befolkningen for dens patriotisme under revolten.
- Jeg vil holde mine løfter til dem fra Wagner-gruppen, som vil til Belarus, sagde præsident Vladimir Putin i tv-tale sent mandag. Den russiske leder takkede befolkningen for dens patriotisme under revolten.

- Jeg vil holde mine løfter til dem fra Wagner-gruppen, som vil til Belarus, siger præsident Vladimir Putin i tv-tale sent mandag.

- Det russiske samfund er konsolideret efter opstanden lørdag, siger Putin i en tale, som russiske medier på forhånd havde bebudet ville indeholde "en række vigtige erklæringer".

Den russiske leder takker befolkningen for deres patriotisme under revolten og siger, at opstanden fra Wagner-gruppen under alle omstændigheder ville være blevet nedkæmpet.

- Jeg udstedte ordrer for at undgå blodudgydelser, siger Putin videre og tilføjer, at "Vesten og Ukraine ønskede, at russere ville begynde at dræbe hinanden".

- Alle beslutninger, som myndighederne traf, gik ud på at neutralisere faren, siger han.

Putin advarer om, at ethvert forsøg på at afpresse Rusland eller skabe interne uroligheder på forhånd er dømt til at slå fejl.

Putin takker de medlemmer af Wagner-gruppen, som bidrog til, at blodsudgydelser blev undgået.

Han siger, at Wagner-gruppens soldater nu kan vælge mellem to muligheder:

- De kan slutte sig til den russiske hær eller reise til Belarus.

Wagner-gruppens chef, Jevgenij Prigozjin, sagde tidligere mandag i sine første udtalelser efter oprøret i Rusland lørdag, at han ville undgå, at der flød russisk blod.

- Vi vendte om, fordi vi ikke ville udgyde russisk blod, siger han.

I et 11 minutter langt lydklip siger Prigozjin videre, at oprøret "handlede om retfærdighed".

I en række udtalelser siger han også, at Wagner-gruppen fandt det beklageligt, at de måtte skyde mod russiske fly og helikoptere, men at de selv blev beskudt uden varsel.

- Vores march blotlagde alvorlige sikkerhedsproblemer, siger han også på lydklippet, som er lagt ud på det sociale medie Telegram.

Prigozjin tilføjer, at "marchen" havde til formål at redde Wagner-gruppens fremtid – ikke at omstyrte magten i Kreml. Han siger, at styrken mødte støtte i de byer, som den kom gennem.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter