12.10.23

Regeringen er klar til at hæve dieselafgiften fra 2025

Dieselafgiften skal hæves, foreslår regeringen i et forsøg på at komme partier i møde i 2025-forhandlinger.
Klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er klar til at hæve dieselafgiften. Der har i lang tid været tvivl om, hvor regeringen stod i den sag. (Arkivfoto).
Klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er klar til at hæve dieselafgiften. Der har i lang tid været tvivl om, hvor regeringen stod i den sag. (Arkivfoto).

Regeringen vil hæve dieselafgiften med 50 øre per liter fra 2025.

Det fortæller klimaminister Lars Aagaard (M), der har præsenteret den ambition for Folketingets partier.

- Vi har lyttet til partiernes ønsker. Dieselafgiften skulle spille en større rolle end det, der lå i vores oprindelige udspil.

Regeringen skønner, at det alene vil reducere udledningen af CO2 med 0,5 millioner ton.

Privatbilister kompenseres ved at sænke udligningsafgiften, som er en tillægsafgift, dieselbilejere betaler.

- Så for danskere, der har en dieselbil, bliver det samlet set lidt dyrere at fylde tanken, men billigere at have bilen, siger Lars Aagaard.

Regeringen ønsker også at kompensere erhvervslivet. Men hvad der yderligere ligger i den melding, kan ikke konkretiseres på nuværende tidspunkt.

Ifølge ministeriet vil en gennemsnitlig bilejers årlige betaling til udligningsafgift falde med 700 kroner. I 2025 og 2026 sænkes udligningsafgiften desuden yderligere, så den falder med ekstra 300 kroner for den gennemsnitlige dieselbilejer.

Størstedelen af CO2-reduktionen kommer fra, at færre vil køre over grænsen fra Tyskland for at tanke billig diesel i Danmark.

En øget dieselafgift er blevet anbefalet af Klimarådet, grønne organisationer og også af motorejernes organisation, FDM.

Den grønne tænketank Concito anbefaler netop en stigning i dieselafgiften på 50 øre, så dem lytter regeringen altså til.

Der har imidlertid været tvivl om, hvor regeringen stod i sagen. I august sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at man ikke kunne komme udenom en dieselafgift for at nå 2025-mål.

Men det blev ikke fulgt op af meldinger fra de to andre regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre.

Det slår Lars Aagaard altså fast nu.

- Vi har bevæget os, og derfor håber jeg, vi kan lande en bred aftale om det her, så vi kan få lagt rammerne fast, siger han.

Det meget omtalte iblandingskrav for biobrændstoffer holdes der fast i. Men hvor der i regeringens oprindelige udspil blev budgetteret med en CO2-reduktion på 0,5 ton, hedder tallet nu 0,2 ton, siger Lars Aagaard.

- Det gør vi, fordi det har været en efterspørgsel i flere partier, at der skulle komme flere reduktioner i 2025. Det er et middel til det, siger Aagaard.

Lars Aagaard kan på nuværende tidspunkt ikke nævne en konkret tidshorisont for, hvornår en aftale kan ligge klar.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter