28.10.23

Rusland udebliver fra ny konference om fred i Ukraine

Malta er i weekenden vært for et møde om mulig fred i Ukraine. Repræsentanter fra over 50 lande deltager.
På et tidspunkt hvor det internationale samfunds primære fokus er på krigen mellem Israel og Gaza, håber Volodymyr Zelenskyj, Ukraines præsident, alligevel på at kunne skaffe opbakning til sin plan om at afslutte krigen. (Arkivfoto).
På et tidspunkt hvor det internationale samfunds primære fokus er på krigen mellem Israel og Gaza, håber Volodymyr Zelenskyj, Ukraines præsident, alligevel på at kunne skaffe opbakning til sin plan om at afslutte krigen. (Arkivfoto).

Repræsentanter fra over 50 lande mødes lørdag i Malta for at diskutere en mulig fred i Ukraine.

Konferencen bliver dog uden en delegation fra Rusland, der har stemplet konferencen som en "antirussisk begivenhed".

På et tidspunkt hvor det internationale samfunds primære fokus er på krigen mellem Israel og Gaza, håber Volodymyr Zelenskyj, Ukraines præsident, alligevel på at kunne skaffe opbakning til sin plan om at afslutte krigen.

Lørdagens konference kommer i kølvandet på lignende begivenheder i Jeddah i Saudi-Arabien og København denne sommer.

Deltagerlisten er vokset, siden repræsentanter fra over 40 lande deltog i konferencen i Saudi-Arabien i august, og det ser Ukraine som et tegn på, at opbakningen til landets frihedskamp er stødt stigende.

- Mødet er et stærkt signal om, at sammenholdet om Ukraine er bevaret, sagde Andrij Jermak, leder af Ukraines præsidentadministration, tidligere på ugen.

Talskvinde for det russiske udenrigsministerium Marija Zakharova har dog affejet drøftelserne i Malta.

- Sådanne sammenkomster har tydeligvis intet perspektiv - de er ganske enkelt kontraproduktive, sagde hun til pressen torsdag.

Zelenskyjs fredsplan på ti punkter indebærer, at Rusland skal trække samtlige af sine styrker ud fra Ukraines internationalt anerkendte grænser, heriblandt Krimhalvøen, som har været annekteret siden 2014.

Desuden hævder Rusland at have annekteret de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson.

Arrangørerne af drøftelserne i Malta håber på at afslutte weekendens møde med en fælles udtalelse.

Deltagere som USA, EU, Storbritannien og Tyrkiet har tilbudt sig som mæglere mellem Ukraine og Rusland.

Både Rusland og Ukraine er forberedt på en opslidende vinter forude. Ukraine har advaret om nye angreb mod landets energiinfrastruktur, mens Rusland arbejder på at afværge den ukrainske modoffensiv.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter