21.03.23

Ruslands og Kinas ledere drøftede forslag om våbenhvile

- Områder, hvor vi samarbejder, udvikler sig konstant. Vi ser allerede en tidlig høst af det, siger Xi.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas leder, Xi Jinping, drøftede tirsdag det kinesiske forslag om en våbenhvile i Ukraine, mens de gav udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas leder, Xi Jinping, drøftede tirsdag det kinesiske forslag om en våbenhvile i Ukraine, mens de gav udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas leder, Xi Jinping, drøftede tirsdag det kinesiske forslag om en våbenhvile i Ukraine, mens de gav udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten. Samtidig er de to ledere enedes om øget økonomisk samarbejde.

- Rusland kan imødekomme Kinas voksende behov for mere energi, siger Putin, som drøftede mulighederne for en ny gasrørledning fra Rusland til Kina.

Før invasionen af Ukraine var Rusland den største eksportør af naturgas til EU. Den position er nu overtaget af Norge.

Putin talte også om et muligt russisk-kinesisk samarbejde om "ruten via det nordlige hav" - en henvisning til sejlads fra Asien via Nordøstpassagen - gennem Nordishavet til Nord-Atlanten.

Den russiske præsident kalder drøftelserne med Xi for "meningsfulde og ligefremme".

- Områder, hvor vi samarbejder, udvikler sig konstant. Vi ser allerede en tidlig høst af det, siger Xi og understreger, at det kinesisk-russiske samarbejde bør blive tættere og udvikles mere praktisk.

De to ledere talte sammen mere end fire timer mandag, og der blev holdt en officiel middag for Xi i Kreml i anledning af det kinesiske statsbesøg.

Kina har forsøgt at fremstå som en potentiel fredsmægler i forhold til krigen i Ukraine. Men det er uklart om Xi overhovedet skal tale med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og det vil i givet fald kun være over telefonen.

Det russiske nyhedsbureau Tass citerer tirsdag kilder i Kreml for, at en telefonsamtale mellem Xi Jinping og Zelenskyj hverken er sandsynlig tirsdag eller onsdag.

ReutersKilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter