23.05.23

Seksårig dreng i Syrien bliver hastesag for klageudvalg i EU

Advokat håber, at klageudvalg i Bruxelles vil give en henstilling, så dreng i fangelejr kan komme til Danmark.
Knud Foldschack er advokat for den seksårige danske dreng, der som den eneste står til at blive tilbage i syrisk fangelejr. (Arkivfoto).
Knud Foldschack er advokat for den seksårige danske dreng, der som den eneste står til at blive tilbage i syrisk fangelejr. (Arkivfoto).

Onsdag morgen bliver sagen om en seksårig drengs fortsatte tilstedeværelse i en fangelejr i Syrien en sag for et klageudvalg i EU-Parlamentet.

For organisationen Repatriate the Children - Denmark er sammen med drengens advokat, Knud Foldschack, og drengens familie taget til Bruxelles for at fremlægge en klage.

- I morgen vil vi forelægge sagen for et udvalg, som tager sig af klagesager af denne karakter, siger Knud Foldschack.

Advokatens håb er, at det vil komme med en henstilling til Danmark.

- De kan ikke træffe en domstolsafgørelse, men kan komme med en henstilling, siger Knud Foldschack.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en politisk sag, hvor en seksårig dreng betaler prisen for, at man ikke kan finde ud af at afslutte denne uheldige proces omkring de danske børn i de syriske fangelejre, siger Knud Foldschack.

Den seksårige danske dreng står til som det eneste danske barn ikke at blive hentet hjem fra fangelejren Al-Roj i Syrien. Her opholder han sig sammen med sin mor, som Danmark ikke vil hente hjem.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har gjort det klart, at regeringen gerne vil evakuere den seksårige dreng, men ikke hans mor. Men det er ifølge advokaten ikke en mulighed.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at man evakuerer barnet med moren fra den syriske lejr på grund af barnets sundhedsmæssige tilstand. Det kom frem søndag i flere medier.

Det bør ske i løbet af uger, senest inden for tre måneder, står der i anbefalingen dateret 21. april.

Tidsfristen skyldes, at drengen har presserende fysiske helbredsproblemer og samtidig viser tegn på angst og depression.

I klageudvalget i Bruxelles sidder blandt andre Margrete Auken, der er medlem for SF. Hun fortæller, at hun foreslog, at det skulle være en hastesag i udvalget.

Onsdag vil medlemmerne få forelagt sagen. Også EU-Kommissionen vil udtale sig.

- Vi kan bede kommissionen gå videre med en sag, eller vi kan skrive til Danmark, men jeg kan ikke sige det endnu, før jeg ved, hvad kommissionen vil svare, siger Margrete Auken.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter