01.07.23

The Sun kritiseres for sexistisk Meghan-kommentar

Medietilsyn: Journalisten Jeremy Clarkson fremsatte en nedsættende henvisning til hertuginde Meghans køn.
Den kendte tv-journalist Jeremy Clarkson skrev nedsættende og sexistisk om hertuginde Meghan i avisen The Sun, fastslår det britiske medietilsyn.
Den kendte tv-journalist Jeremy Clarkson skrev nedsættende og sexistisk om hertuginde Meghan i avisen The Sun, fastslår det britiske medietilsyn.

Den britiske avis The Sun brød god presseskik, da den bragte en kommentar fra den kendte tv-journalist Jeremy Clarkson om hertuginde Meghan i december, fastslår det britiske medietilsyn.

Avisen har senere trukket artiklen med Clarksons kommentarer tilbage. Han skrev, at han håbede prins Harrys kone en dag ville blive tvunget til at gå nøgen gennem gaderne, og at folkemængder ville råbe "skam" efter hende.

Medietilsynet IPSO kalder Clarksons tekst for "sexistisk".

- Den indeholder en nedsættende og fordomsfuld henvisning til Meghans køn. Dette er i strid med god presseskik, hedder det.

Teksten blev ved offentliggørelsen mødt med fordømmelse fra forskelligt hold - blandt andet fra politikere, læsere og Clarksons arbejdsgiver. Selv hans datter reagerede på at den kendte biljournalist havde skrevet, at han "hader hende (Meghan) på et cellulært niveau".

Ifølge IPSO har medietilsynet aldrig fået så mange klager før i en sag. Over 25.000 læsere har klaget over artiklen.

Både Clarkson og avisen har fremsat en undskyldning, men IPSO indledte alligevel en sag baseret på klager fra to organisationer, som kæmper for at fremme kvinders rettigheder.

The Sun er nu blevet pålagt at trykke IPSO's konklusion og opsummering af sagen – på samme sted i dagbladet, hvor Clarkson sædvanligvis skriver sin spalte. Der skal også henvises til den på forsiden - også på tabloidavisens netudgave.

Klagerne fik ikke medhold i, at artiklen var urigtig diskriminerende over for hertuginde Meghan, eller at den diskriminerede hende på baggrund af hendes etnicitet.

Hertugparret er blevet udsat for en række angreb og hård kritik i den britiske tabloidpresse - navnlig efter de trak sig som aktive medlemmer af kongefamilien og flyttede til USA.

Prins Harry fører for øjeblikket sager mod MGN, som udgiver aviserne Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People, som beskyldes for at hacket telefonsamlet tilbage i 2011 og tidligere.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter